Altex şi Domo, amendate pentru softuri piratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii celor două magazine de retail vindeau sisteme de operare fără licenţă. Softurile instalate pe calculatoarele clienţilor nu figurau pe nicio factură şi erau oferite „contra unei sume modice“ de către vânzători.

Ce face românul când nu-i ajunge salariul? Se descurcă. Prin metode legale sau, din contră, mai puţin legale. Astfel, în instanţă au ajuns dosare ale unor angajaţi Altex, Media Galaxy şi Domo care vindeau programe software piratate.

Mai citeşte şi:

Programe pirate la Altex şi la Domo

Piaţa de electroIT, între echilibru şi derapaj

Reprezentanţii Business Software Alliance (BSA), alianţă care reprezintă cei mai mari producători de software de business, spun că de exemplu la Altex prejudiciul a fost de 5.000 de dolari. „Softul nu figura pe nicio factură oferită de magazin, ci era vândut clientului contra unei sume modice", arată Magda Popescu, avocat şi reprezentant al BSA.

26% din angajaţi propun software piratat

Popescu spune că prejudiciul adus firmelor de software prin comercializarea ilegală de replici ale programelor acestora se ridică, doar pentru anul trecut, la 183 de milioane de euro. Microsoft România a făcut un sondaj din care reiese că în 26% din marile lanţuri de retail, angajaţii te „îmbie" cu sisteme de operare contrafăcute.

În mod normal, aceştia ar trebui să-ţi recomande doar produse originale, însă îţi instalează un sistem de operare deţinut deja de ei sau contrafăcut. Reprezentanţii Microsoft spun că 50% din sistemele de operare Windows vândute la noi sunt piratate.

Dan Bucur, directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Capitalei, spune că pe lângă sistemul fără licenţă, furnizorul îţi poate instala şi un program „spion".

Care sunt pericolele

„Acestea sunt foarte periculoase, în momentul care faci plata cu cardul şi introduce datele de autentificare, acestea sunt copiate automat", arată el. De cealaltă parte, cei care distribuie software piratat riscă închisoare de un an până la patru ani.

În 2010, instanţele de judecată româneşti au pronunţat 28 de hotărâri de condamnare penală pentru încălcarea drepturilor de autor asupra programelor de calculator, iar cel mai mare prejudiciu a depăşit 130.000 de euro.

În 2006, un angajat Altex din Sibiu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că instala software fără licenţă pe computerele vândute clienţilor retailerului. Şi angajatul şi firma Altex au fost condamnaţi la plata unor despăgubiri către titularii drepturilor de autor. Anul acesta instanţa a început cercetare altor salariaţi ai companiei din Piatra Neamţ şi Satu Mare.

Un angajat al Domo a fost acuzat de instalare a unui program fără licenţă şi este, în prezent, investigat, iar alţi salariaţi ai retailerului din Cluj, Iaşi şi din Bucureşti sunt suspectaţi. Contactaţi în legătură cu aceste date, reprezentanţii retailerilor nu au comentat până la închiderea ediţiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite