Alternativa pentru romanii care nu au timp de gatit - sarmale la conserva si mancare gata preparata in marile magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerciantii spun ca se asteapta ca, in 2005, vanzarile de mancare la conserva sa se dubleze

Romanii care stau prost cu timpul liber si n-au apucat sa-si pregateasca sarmalele pana acum au o alternativa: sarmalele "la conserva" sau cele gatite de bucatarii din marile magazine. In ce priveste sarmalele "la conserva", pana acum doar compania Scandia a scos un astfel de produs. Insa, in marile supermarketuri precum Carrefour, Cora sau Billa, oferta este ceva mai variata, pentru ca se adauga si produsele pregatite in bucataria magazinelor. Reprezentantii marilor magazine sustin ca mancarurile gata gatite sunt mai degraba "un moft" in Romania decat o piata. "Sarmalele la conserva reprezinta sub 0,5 la suta din totalul pietei conservelor", ne spun surse dintr-un mare supermarket din Bucuresti. Totusi, romanilor le "scapa" din ce in ce mai des cate o conserva cu mancare gata gatita in caruciorul cu cumparaturi. "Piata va creste pe masura ce romanii vor constata ca au din ce in ce mai putin timp liber. Nu o sa-l petreaca "la cratita", cand in timpul ala pot sa faca ceva recreativ", spun reprezentantii magazinelor. "In 2005, piata se va dubla in mod cert. Acelasi lucru il pot spune si despre vanzarile de semipreparate congelate", sustin comerciantii. Conform acestora, balanta se va inclina in favoarea mancarurilor gata gatite, pe masura ce romanii vor pune mai mult pret pe timpul lor liber. Insa, deocamdata, pentru cei mai multi cumparatori, astfel de produse par prea scumpe. Daca o oala de 5 kilograme cu sarmale gatite in casa costa cam 300.000 lei, pentru aceeasi cantitate de produse gata preparate romanii ar trebui sa scoata din buzunar intre 425.000 si 945.000 lei. Insa pregatirea sarmalelor in casa dureaza pana la 6 ore, cu toate inconvenientele de rigoare. Or, "productia" de sarmale din magazin presupune mult mai putine eforturi si pentru unii poate justifica diferenta de pret. In Cora, se vand zilnic cel putin 700 de sarmale de carne si pana la 1.000 de sarmalute de post. Insa reprezentantii departamentelor specializate din Cora sustin ca, in preajma Sarbatorilor, vanzarile de mancaruri gatite scad, pentru ca gospodinele intra in concediu si au mai mult timp pentru gatit. Datele sunt confirmate si de vanzatorii din Carrefour, care sustin ca romanii isi cumpara mancare mai degraba pentru pauza de masa din timpul serviciului decat pentru masa de Craciun. De aceea, mancarea gatita si deja incalzita are mai mult succes decat semipreparatele, sustin vanzatorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite