Alro plăteşte mai mult la electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a plătit un preţ-record pentru electricitatea achiziţionată de la Hidroelectrica în luna ianuarie, adică 129,22 lei pe MWh, pe fondul creşterii cotaţiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Începând de anul trecut, preţul pe care Alro îl plăteşte pentru energie variază proporţional cu cel al aluminiului. În 2009, Alro achiziţiona curentul cu 81 de lei pe MWh, iar anul trecut, după introducerea acestei formule, preţul mediu a fost de 113 lei pe MWh.

Aluminiul, mai scump decât anul trecut

„În luna februarie, Alro va plăti peste 130 de lei pe MWh", au mai spus sursele citate. Astfel că preţul plătit de producătorul de aluminiu a ajuns mai mare decât cel din contractele cu unii „băieţi deştepţi", precum Energy Holding, care cumpără energie cu 130 de lei pe MWh de la Hidroelectrica în acest an.

Reamintim că preţul de vânzare a energiei în contractele pe termen lung ale Hidroelectrica, în afară de cel cu Alro, se situează între 130 şi 141 de lei pe MWh în acest an.

Potrivit Bursei de Metale de la Londra, cotaţia aluminiului a început anul 2010 la o valoare de circa 2.200 de dolari pe tonă şi l-a încheiat la aproape 2.500 de dolari, după ce a coborât sub 1.900 la începutul verii. Vineri, bursa a închis la cotaţia de 2.535 de dolari. Un sondaj realizat de Reuters estimează că preţul aluminiului în acest an va avea o medie de 2.484 de dolari pe tonă, faţă de 2.173 de dolari, cât a fost media anul trecut.

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România, cumpără de la Hidroelectrica trei TWh anual de electricitate, cantitate echivalentă cu circa 6% din consumul naţional. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite