Alro are contract cu Hidroelectrica până în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din România, are încheiat un contract cu Hidroelectrica până în 2011, potrivit unor surse din companie. Sursele citate au menţionat că

Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din România, are încheiat un contract cu Hidroelectrica până în 2011, potrivit unor surse din companie. Sursele citate au menţionat că preţul plătit Hidroelectrica este de 44 dolari/MWh, în condiţiile în care costurile producătorului de energie sunt de circa 14 dolari/MWh. Astfel, cheltuielile mari cu electricitatea îl dezavantajează faţă de competitorii de pe alte pieţe, care primesc energie la un preţ mult mai mic.

Pe lângă energia achiziţionată de la Hidroelectrica, Alro mai are un contract cu Complexul Energetic Turceni. "Energia de la Turceni nu este folosită pentru a obţine profit, ci asigură funcţionarea a două hale. La 1 iulie, contractul expiră şi nu vom mai avea nici măcar acea energie", a declarat, ieri, în cadrul unui seminar, Gheorghe Dobra, directorul general al Alro. Potrivit acestuia, compania nu este de acord cu desecretizarea contractelor de furnizare a energiei, întrucât acest lucru ar distorsiona concurenţa pe piaţa internă a energiei. "Nu văd la ce ar folosi ca aceste date să fie publice, ci mai mult, acest lucru ar putea fi interpretat chiar şi ca spionaj economic", a mai spus directorul Alro.

Producătorul de aluminiu a fost implicat recent într-un scandal privind achiziţia de energie ieftină de la Hidroelectrica. Într-un memorandum adresat preşedinţiei se arăta că Alro cumpără de la Hidroelectrica, producătorul cu cele mai mici costuri, 70% din necesarul de consum, la un preţ de 24 dolari/MWh. Diferenţa era luată de la Nuclearelectrica, un alt producător cu costuri mici, dar contractul cu acesta a expirat în decembrie 2006.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, în primele 11 luni ale anului trecut, Alro Slatina, care are şi licenţă de furnizare, a livrat electricitate corespunzătoare unei cote de piaţă de 0,19%. Şeful companiei a declarat ieri că furnizarea de energie a fost făcută pentru celelalte firme din grup - Alum Tulcea (cu care a fuzionat) şi Alprom Slatina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite