UPDATE Alro: Băncile sunt cele care ne cer contract pe termen lung cu Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile sunt cele care ne cer contracte pe termen lung pentru achiziţia de energie, de aceea nu putem fi de acord cu reducerea duratei contractului cu Hidroelectrica, a declarat astăzi Marian Năstase, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, într-o conferinţă de presă.

"Durata contractului nu este solicitată de noi, ci de bancă", a spus Năstase.

El a precizat că băncile le-au cerut contracte pe cinci ani pentru achiziţia de energie. Reamintim că Alro are un contract cu Hidroelectrica până în 2018, prelungit în 2010.

Întrebat de ce nu este de acord ca acest contract cu Hidroelectrica să se finalizeze în 2016, adică peste cinci ani, aşa cum au cerut băncile, Năstase a spus că nu răspunde „la întrebări răutăcioase“.

El a adăugat că nu este de acord cu publicarea contractului cu Hidroelectrica, aşa cum a cerut FMI, pentru că nicio altă companie nu şi-a publicat contractele de achiziţie. „E un contract comercial. O asemenea desecretizare mă va impacta. Va produce daune societăţii“, a afirmat Năstase.

El a mai spus că a transmis contractul tuturor instituţiilor abilitate, inclusiv Comisiei Europene. Aceasta deşi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, CE şi Băncii Mondiale, a precizat că nu a reuşit să vadă contractele bilaterale ale Hidroelectrica, întrucât producătorul de energie susţine că partenerii săi nu sunt de acord cu desecretizarea contractelor.

Oficialul Alro s-a enervat în timpul conferinţei de presă şi a refuzat să răspundă la mai multe întrebări privind contractul cu Hidroelectrica. "Aş fi vrut să discutăm de aluminiu şi mai puţin de energie", a punctat Năstase.

Reprezentantul Alro le-a reproşat ziariştilor că au prezentat eronat mesajul companiei transmis într-un comunicat de presă din 19 ianuarie.

"Adevărul" a relatat, la acea dată, că Alro ameninţă că va închide o parte din fabrică dacă nu primeşte energie ieftină. Aceasta în condiţiile în care compania primea doar 50% din cantitatea de energie hidro din contract, în cauza secetei, iar restul energiei era achiziţionată la costuri mult mai mari.

Potrivit comunicatului emis de Alro la acea dată, "în cazul în care nu va putea contracta întreaga cantitate de electricitate la costuri viabile din punct de vedere economic, Alro analizează diverse opţiuni, inclusiv restructurarea operaţională şi oprirea temporară a capacităţilor de producţie mai puţin eficiente". Citiţi mai multe aici.

Alro - o companie care "nu este interesată de profit"

"Nu suntem oportunişti şi nu suntem interesaţi de profit", a mai spus Marian Năstase în mijlocul discuţiei despre contractul cu Hidroelectrica.

În momentul în care ziariştii l-au întrebat dacă aceasta este o declaraţie ironică, întrucât scopul oricărei companii este să obţină profit, Năstase s-a enervat şi mai tare: "Altă întrebare, vă rog!".

Oficialul Alro a mai spus că negocierile cu Hidroelectrica privind preţul din acest an nu s-au terminat. Alro plăteşte un preţ care ţine cont, printre altele, de cotaţiile internaţionale ale aluminiului, dar care se renegociază anual în funcţie de costurile Hidroelectrica.

"Hidroelectrica şi-a manifestat dorinţa de a transfera o parte din costuri la consumatori. Am fost de acord să preluăm o parte din riscuri, să facem noi hedgingul (cu privire la cotaţiile aluminiului - n.r.), dar nu putem reduce cantităţile de energie, pentru că acest lucru ar atrage după sine reducerea producţiei (de aluminiu - n.r.), lucru cu care nu suntem de acord", a susţinut Năstase.

Ieri, Lucian Bode, noul ministru al Economiei, a precizat că partenerii din contractele Hidroelectrica nu au acceptat condiţiile cerute de producătorul de energie, astfel că a trimis contractele Ministerului Justiţiei pentru a analiza dacă acestea pot fi reziliate.

Rezilierea contractelor bilaterale ale Hidroelectrica, încheiate pe termen lung cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie, este şi una dintre principalele cerinţe ale FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite