Alin Burcea: „Acordul cu FMI trebuia încheiat mai demult”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica Băncii Naţionale a României de a majora dobânzile este devastatoare pentru mediul privat din România, afirmă Burcea. Stimularea consumului de produse fabricate în România ar putea fi o soluţie pentru ieşirea din criza economică, susţine Alin Burcea, directorul general al Paralela 45.

Cum percepeţi dumneavoastră criza?

România este, într-adevăr, în criză. Spun asta pentru că se simte scăderea consumului. Politica Băncii Naţionale a României (BNR) este absolut devastatoare pentru mediul privat. BNR practică aceeaşi politică precum în anul 1997 când au crescut dobânzile pentru finanţare. Trebuie să se dea drumul la credite, obligatoriu, altfel vor fi mulţi care vor intra în colaps.

Cât credeţi că va mai dura criza în România?

Este foarte greu de preconizat. Exact cât spune Obama că va dura şi în America. Declinul economic din România depinde şi de marile puteri ale lumii. Oricum, cert e că de-abia a început criza în ţara noastră. Repet: trebuie obligatoriu să se dea drumul la consum, la credite. Ce să facem cu o dobândă de 15-17%? Este enorm de mare. Vorbeam cu parteneri din Israel care îmi spuneau că la ei dobânda este de 0,2 -0,3%.

Dacă ar fi să aveţi o putere la nivel executiv, pe ce sector v-aţi axa pentru a redresa economia?

Agricultura cred că ar fi un sector pe care ar trebui să ne axăm mai mult. Ideea de bază este că trebuie, neapărat, să creştem consumul. Dar consumul de produse româneşti, nu din import. Nu ar trebui să ne intereseze atât de mult exporturile, cât consumul intern.

Din păcate, preţul produselor agricole din România este mult mai mare decât cele din ţările Uniunii Europene. De asemenea, aş încerca să modific politica de dobânzi a băncilor pentru că, în condiţiile actuale, creditarea riscă să se blocheze. Şi în infrastructură ar trebui să investim, pentru că avem mari lacune la acest domeniu. De asemenea, investiţiile în infrastructură ar crea şi locuri de muncă.

Ce părere aveţi despre împrumutul de la FMI?

Cred că trebuia făcut mai demult, cel puţin de anul trecut, când s-a împrumutat şi Ungaria. Spun asta pentru că avem nevoie urgentă de bani, chiar dacă aceştia sunt luaţi cu împrumut. Salut varianta împrumutului de la FMI. Este una dintre puţinele soluţii de ajutor. Dacă statul se va ţine de cuvânt şi va folosi o treime din bani către investiţii, va fi foarte bine.

Cum comentaţi activităţile Guvernului?

Totul era previzibil. Ce să comentez? Până acum nu am văzut nimic concret. Totul este doar la nivel declarativ şi de zvonuri. În afară de scrisorile de garanţie date de Banca Naţională, nu am văzut nimic concret. În schimb, cresc taxele mereu, se introduc impozite peste impozite şi multe altele. În rest, nu văd nimic spectaculos în activitatea Guvernului.

Cum comentaţi introducerea tichetelor de vacanţă?

Trebuiau făcute mai demult. Ca principiu, introducerea tichetelor de vacanţă este foarte bună. Acest moment de criză nu este, însă, foarte prielnic, deoarece trebuie ca angajatorii care oferă tichetele să fi avut, obligatoriu, profit. Sunt puţini care au profit în această perioadă.

Carte de vizită

Alin Burcea are 45 de ani, este căsătorit şi are un copil. A absolvit foarte multe cursuri de turism, iar în prezent este doctorand în Economie la Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE).

Şi-a început activitatea în turism în anul 1987 la Centrocoop Sibiu. În anul 1990 a înfiinţat agenţia de turism Paralela 45. În 1991 a fondat Asociaţia Naţională a Agenţiilor din Turism (ANAT). În anul 2002, Burcea a fost învestit cu titlul de „Cavaler” de către Ion Iliescu, fostul preşedinte al României.

„Înscrierile timpurii” , benefice pentru agenţii

Programul „Early Booking” („Înscrieri timpurii“), prin intermediul căruia se acordă reduceri substanţiale la vacanţele cumpărate din timp, a crescut vânzările agenţiilor de turism. „A fost foarte benefic programul  Early Booking. Paralela 45 a vândut numai prin acest program, de la începutul anului, chartere în valoare de 240.000 de euro”, afirmă reprezentantul firmei de turism. Burcea susţine că, de la începutul anului, agenţiile de turism au înregistrat, totuşi, o scădere de circa 10% a încasărilor, cauzată, în special, de ştirile negativiste legate de criză, apărute pe posturile de televiziune.

„La vânzările de circuite turistice am înregistrat, în primele două luni ale anului, o scădere de până la 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, a scăzut şi volumul biletelor de avion vândute, cu circa 8%”, afirmă Alin Burcea.

Referitor la Târgul de Turism care a avut loc la Romexpo săptămâna trecută, Burcea spune că agenţiile au fost luate prin surprindere de numărul foarte mare de vizitatori. „Ziceai că sunt veniţi la un miting, aşa de mulţi oameni erau la târg. Încasările, de asemenea, au fost foarte bune pe toată perioada târgului”, spune diretorul general al tour-operatorului Paralela 45.

Potrivit lui Burcea, cea mai solicitată destinaţie de la Târgul de Turism a fost Antalya din Turcia. La Târgul de Turism din această primăvară au participat aproximativ 300 de firme, din 14 ţări, care au înregistrat vânzări cu circa 20% mai mari decât la ediţia precedentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite