Alimentele se scumpesc cu până la 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

văzută de BNR, în ultimul raport asupra inflaţiei, ca fiind un element de incertitudine în atingerea ţintei programate de inflaţie pentru 2007, de 4% plus/minus un punct procentual. "Efectul de

văzută de BNR, în ultimul raport asupra inflaţiei, ca fiind un element de incertitudine în atingerea ţintei programate de inflaţie pentru 2007, de 4% plus/minus un punct procentual. "Efectul de venit indus de subvenţiile directe acordate fermierilor români, precum şi convergenţa către anumite niveluri de referinţă ale preţurilor vizate, în situaţia în care acestea sunt superioare celor aferente producţiei interne, ar putea amplifica presiunile inflaţioniste faţă de nivelul prevăzut în scenariul de bază", se arată în studiul BNR. Chiar şi în cazul produselor alimentare cu preţuri mai mici decât cele din UE, care sunt exceptate de la prevederile PAC, sunt posibile majorări de preţ din cauza cererii externe. O altă consecinţă a PAC este aplicarea politicilor comune din domeniul vamal, cu consecinţa creşterii preţurilor suportate de consumatori la aceste produse importate. Pentru România, impactul asupra preţurilor alimentare s-ar putea dovedi "mai important decât cel înregistrat în Polonia, Ungaria sau Cehia" după aderare, mai ales dacă avem în vedere ponderea relativ ridicată la formarea valorii adăugate a sectorului agricol autohton, de 10%, faţă de 3-5% în ţările menţionate. Însă, pe baza experienţei altor ţări, BNR anticipează că aceste efecte vor avea un impact moderat în primii ani de la aderare. După aderare, preţurile au sărit în Letonia cu circa 10%, în Ungaria cu 7%, în Estonia cu 5%, iar în Cehia cu 4%. La unele produse, precum zahărul şi uleiul, preţurile au crescut cu 50%. Perspectiva nu este îmbucurătoare pentru bugetele românilor, dacă avem în vedere faptul că, potrivit Coface, 40% din cheltuielile românilor se duc pe mâncare şi băutură.
"Preţurile pentru produsele alimentare din România după aderarea României la UE vor cunoaşte o creştere semnificativă diferenţiată pe grupe de alimente. Astfel, produsele de bază, cele de panificaţie şi lactate vor cunoaşte o creştere mai mică, de 10-20%, în timp ce pentru cele din carne acestea vor cunoaşte o creştere dinamică, cu până la 30-50%. Preţurile vor creşte direct proporţional cu cantitatea de energie electrică şi gaz înglobată în procesul de producţie", ne-a declarat directorul general al Coface România, Cristian Ionescu. Scumpirile vor fi generate nu doar de creşterea preţurilor utilităţilor, gaz şi energie electrică, dar şi de intrarea în vigoare a normelor de securitate şi igienă sanitară, care vor obliga producătorii la cheltuieli de investiţii şi implementarea unor sisteme de producţie de calitate europeană. Pe de altă parte, a punctat Ionescu, este de aşteptat ca, în 1-3 ani, să se producă şi majorarea salariilor lucrătorilor din sectorul alimentar, situaţie care se va reflecta şi ea în preţurile practicate.

Se aşteaptă şi Majorări salariale peste inflaţie
Cât priveşte salariile, perspectivele nu sunt tocmai roz, dacă avem în vedere estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Astfel, câştigul salarial real al unui român va creşte, anul viitor, cu 5,1%, cu 7,2% în 2008, cu 5,5% în 2009 şi cu 4,8% în 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite