Alimentele au hrănit deflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

au evoluat în "dinţi de fierăstrău". Vedetele performanţei din luna august au fost legumele, fructele, conservele, dar şi bunurile de folosinţă îndelungată, cum ar fi maşinile de spălat,

au evoluat în "dinţi de fierăstrău". Vedetele performanţei din luna august au fost legumele, fructele, conservele, dar şi bunurile de folosinţă îndelungată, cum ar fi maşinile de spălat, frigiderele şi congelatoarele, care s-au ieftinit cu până la 14,5%. Datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică indică o reducere a inflaţiei faţă de luna decembrie 2005, de la 2,78% în iulie la 2,71% în august. La 12 luni, ne apropiem şi mai mult de pragul de 6%.

Preţurile produselor nealimentare, în creştere continuă
Evoluţia din ianuarie până în august 2006 a preţurilor pe categorii - evidenţiată în graficul alăturat - indică o tendinţă de creştere a tarifelor la servicii. În această grupă se includ chiriile, poşta, telefonia, transporturile, aprovizionarea cu apă, salubritatea etc. În august, cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale (+1,24%), iar biletele de avion s-au ieftinit cu 1,25%. În perioada analizată, alimentele s-au înscris pe cea mai abruptă pantă descrescătoare, mediile lunare scăzând de la +1% în ianuarie la aproximativ -1% în august. Această evoluţie a determinat, în cea mai mare măsură, şi scăderea mediei generale a inflaţiei lunare, de la +1,03% în ianuarie la -0,07% în august. În schimb, grupa mărfurilor nealimentare este cea în care nu s-au înregistrat niciodată medii lunare sub zero. Îmbrăcămintea, încălţămintea, combustibilii, electrocasnicele, mobila şi celelalte bunuri nu au cunoscut ieftiniri decât ocazional, media preţurilor acestora fiind în continuă creştere, lună de lună.

Minunea nu va ţine mult
Analiştii financiari nu sunt tocmai entuziasmaţi de premiera înregistrată în august şi avertizează că presiunile inflaţioniste se menţin în continuare, astfel că în lunile următoare s-ar putea să avem altfel de surprize.
"Dacă excludem din calculul inflaţiei produsele agricole, care au preţuri volatile, avem o creştere a mediei, ceea ce înseamnă că presiunile inflaţioniste sunt încă puternice", ne-a declarat Florin Câţu, analist financiar în cadrul ING Romania. El a arătat că aceste presiuni vor veni în special din costurile aderării, care se vor resimţi în preţurile finale, ca şi din creşterea salariilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite