Alimentele şi deprecierea leului vor încinge inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media scumpirilor - inflaţia - din luna mai va creşte din cauza majorărilor de preţ la combustibili şi alimente, pe fondul deprecierii leului în raport cu principalele valute, estimează

Media scumpirilor - inflaţia - din luna mai va creşte din cauza majorărilor de preţ la combustibili şi alimente, pe fondul deprecierii leului în raport cu principalele valute, estimează analiştii, chestionaţi de Mediafax.

Potrivit acestora, creşterea preţurilor de consum din mai ar putea să fie mai accelerată decât în aprilie, prognozele privind inflaţia lunară fiind cuprinse între 0,4% şi 0,7%. Economistul şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, şi economistul ING, Vlad Muscalu, au declarat, ieri, că anticipează pentru mai o inflaţie de 0,7%, ceea ce va conduce la o rată anuală de 8,68%.

În acelaşi timp, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, se aşteaptă la o inflaţie lunară de 0,4%, astfel că rata anuală ajunge la 8,4%.

"Principalii factori ai inflaţiei din luna mai ar trebui să fie alimentele şi combustibilii, dar şi deprecierea leului. Totuşi, avansul preţurilor alimentelor ar trebui să se decelereze. Credem că majorările preţurilor la combustibili ar putea avea efecte secundare asupra altor preţuri cuprinse în indicele preţurilor de consum", a afirmat Dumitru.

În luna aprilie, avansul preţurilor de consum a încetinit la 0,52%, comparativ cu 0,67% în luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani, atins în martie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Scumpiri de peste 9% în lunile de vară

"Inflaţia va continua să crească şi în iunie, ceea ce este în linie cu predicţiile noastre, conform cărora nivelul maxim al inflaţiei, în termeni anuali, va fi atins în iulie şi se va situa la 9,2%.

Scenariul conform căruia indicele preţurilor de consum va reveni pe o pantă descendentă în semestrul doi rămâne cel mai probabil. Ţinând seama de cele menţionate, ne aşteptăm ca BNR să crească la 10% dobânda de politică monetară în şedinţa din 26 iunie", a afirmat Florian Libocor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite