Alimentele de bază se vor scumpi până la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele şi patronatele din industria alimentară anunţă majorări de preţuri de peste 30% provocate de secetă şi epuizarea materiilor prime din producţia românească Invocând

Sindicatele şi patronatele din industria alimentară anunţă majorări de preţuri de peste 30% provocate de secetă şi epuizarea materiilor prime din producţia românească

Invocând argumentul că persistenţa secetei va influenţa direct preţurile produselor agricole, liderii sindicatelor şi patronatelor din industria alimentară anunţă scumpiri cu circa 30-35% la majoritatea alimentelor de bază.

Agricultura românească nu poate produce decât maximum 30% din materia primă necesară industriei alimentare. În aceste condiţii, se va apela la importuri, fapt ce va duce inevitabil la creşterea preţurilor, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Spre exemplu, conform unor calcule efectuate privind evoluţiile din industria pâinii, din luna octombrie, preţul acesteia va creşte cu 40%, susţine liderul sindical.

El este sceptic şi în ceea ce priveşte alocarea subvenţiilor de 400 de lei la hectar, deoarece "Uniunea Europeană s-ar putea să nu accepte acest lucru".

Pe de altă parte, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea, scumpirea produselor alimentare autohtone este justificată de creşterea preţurilor la materia primă. "Scumpirea materiei prime utilizate în industria alimentară va afecta automat preţurile produselor alimentare, fie că este vorba de lapte, carne sau pâine, dar acest lucru va conduce la o creştere a importurilor de astfel de produse din UE", a precizat Minea, citat de agenţiile de presă.

Tot el a precizat însă că "nu este permis să anunţi scumpiri la alimente". De fapt, "nu se poate discuta despre o scumpire globală în perioada imediat următoare - sigur că vor exista profitori care, argumentând că este secetă, vor creşte preţurile", a spus Minea.

În opinia liderului patronal, o creştere în lanţ a preţurilor produselor alimentare autohtone ar putea atrage cantităţi masive de alimente de pe piaţa UE la preţuri scăzute, ceea ce va afecta serios nu numai agricultura, ci şi industria alimentară din România. De aceea, spune el, principalul risc pentru România este reprezentat de creşterea importurilor de produse alimentare ieftine de pe piaţa UE.

Patronatul cere reducerea TVA

"Vom ajunge în situaţia să ne gândim că e mai profitabil să aducem decât să producem. În acel moment, vor creşte importurile, atât de materie primă, cât şi de produse finite şi s-ar putea distruge industria alimentară din România.

Cred că singura măsură pe care ar trebui să o ia guvernul în această perioadă de criză ar fi aceea de reducere a TVA la produsele alimentare de bază pentru a menţine preţurile actuale, care, oricum, sunt la limita superioară faţă de ţările din UE", a mai spus Sorin Minea.

La rândul său, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu, susţine că preţul pâinii va creşte de la 1 august, pentru că oferta de grâu este foarte scăzută. Popescu a explicat că, din cauza secetei, producţia medie de grâu din acest an este de sub 1.500 de kilograme la hectar, cu 1.000 de kilograme mai mică decât în 2006.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite