Alianţă FMI - UE pentru sprijinirea Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele din zona euro se apropie de un acord în privinţa unui mecanism de sprijin financiar pentru Grecia la care vor contribui alături de Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de AFP.

Acordul celor două entităţi va fi finalizat şi anunţat joi dimineaţă la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor ţărilor din zona euro, înaintea unei reuniuni a şefilor de stat şi de guverne din Uniunea Europeană. Acesta va permite înfiinţarea unui mecanism de sprijin financiar pentru statele din zona euro aflate în dificultate, la care poate avea acces Grecia, ţară împovărată de datorii. „Ajutorul zonei euro nu va veni decât ca o completare a împrumuturilor FMI. Va fi deci un ajutor mixt, la care FMI va avea o contribuţie importantă‟, a afirmat sursa citată de AFP.


Germania acceptă o soluţie de compromis


Cancelarul Angela Merkel spune că este pregătit să accepte o soluţie de compromis prin care statele zonei euro vor completa, voluntar, eventualele împrumuturi acordate de FMI Greciei. În plus, Germania vrea ca statele din zona euro să se angajeze la consolidarea mecanismului de disciplină bugetară din UE, respectiv Pactul de Stabilitate, cu sancţiuni aplicabile mai lejer ţărilor prea permisive.


La negocierea acordului, dominată în principal de Franţa şi Germania, participă şi preşedintele Uniunii Europene (UE), Herman van Rompuy.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite