Alegerile din Grecia, balon de oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrutinul de duminică din Grecia a creat un val de optimism în Europa, deoarece partidele care vor fi la putere sunt proausteritate şi proeuro

Câştigarea alegerilor din Grecia de către partidele care sunt de acord cu politicile de austeritate şi care susţin euro reprezintă un rezultat pozitiv pe termen scurt, însă, pe termen lung, Europa are încă probleme, sunt de părere analiştii economici.

Pieţele financiare europene au luat o gură de oxigen odată cu alegerile din Grecia, dar, per ansamblu, situa­ţia din Europa este incertă. „Se poate spune după aceste alegeri că deznodământul se amână. Pe termen scurt, acest lucru este pozitiv, deoarece au fost alese partidele care sunt de acord cu politicile internaţionale, iar ele nu vor opri mecanismul pus deja în mişcare. Eforturile Greciei de a aplica măsuri de austeritate vor continua", a declarat pentru „Adevărul" analistul economic Aurelian Dochia.

Bursele rămân neliniştite

Dochia a mai spus că, în ciuda faptului că măsurile de austeritate vor continua, acordurile actuale nu vor salva Grecia. „Vom vedea până unde sunt dispuse celelalte ţări să meargă pentru a salva Grecia. Vom vedea în ce măsură se va extinde criza către Spania, Italia sau Portugalia", a completat analistul.

Aurelian Dochia a subliniat faptul că, în continuare, bursele vor fi neliniştite. Ieri, bursele europene au deschis în urcare puternică, datorită rezultatului alegerilor din Grecia, dar ele au trecut pe scădere, după ce randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a depăşit 7%, stabilind un nou nivel-record de la introducerea monedei euro, transmite Bloomberg.

În ceea ce priveşte România, Aurelian Dochia a spus că situaţia nu diferă mult faţă de res­tul Europei. „Şi aici incertitudinea s-a diminuat, dar băncile greceşti din România rămân cu probleme. La nivelul Europei, situaţia rămâne incertă", a mai spus analistul economic.

La rândul său, economistul ING Bank, Vlad Muscalu, a spus că alegerile din Grecia nu au un impact mare asupra României. „Alegerile din Grecia au reprezentat un eveniment important, dar nu este singurul eveniment important din Europa, mai sunt şi alte fenomene care pun presiuni", a afirmat Vlad Muscalu. El a spus că ieri chiar a fost o zi foarte proastă pentru titlurile de stat din Spania. În ceea ce priveşte moneda naţională, economistul ING Bank a spus că ea reacţionează destul de greu.

Leul, ţinut în frâu

După ce la începutul şedinţei valutare moneda naţională s-a apreciat uşor, leul a trecut pe depreciere spre jumătatea sesiunii, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 0,64 bani, de 4,464 lei/euro. BNR a reuşit, împreună cu Guvernul, să menţină sub control evoluţia cursului de schimb valutar, ceea ce „nu a fost uşor", în contextul presiunilor din regiune înaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena, pentru Bloomberg, premierul Victor Ponta. Leul a fost afectat în ultimele săptămâni de incertitudinile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite