Alegerile din Europa au un rol crucial în evoluţia monedei unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările politice care au loc în aceste zile în ţările din zona euro pot shimba radical în următoarele săptămâni cadrul politic pe care se bazează moneda unică, sunt de părere reprezentanții firmei de investiții Alpari Financial Services Ltd (Alpari FS).

„Datorită alegerilor din Franţa, Grecia şi mai nou, Olanda, cadrul politic actual din zona euro depinde semnificativ de rezultatele sondajelor", a declarat Peter Leonidou, directorul de vânzări al Alpari FS.

Oficialul firmei de investiții consider că atât pentru Grecia, cât şi pentru Franţa, rezultatul alegerilor este foarte important.

„În Franţa, succesul lui Francois Hollande în faţa lui Nicolas Sarkozy pare aproape sigur după primul tur de scrutin. Hollande nu numai că este în favoarea unei intensificări a activităţii Băncii Centrale Europene, ci o cere în mod deschis, lucru care determină ca Germania să piardă, prin înlocuirea lui Sarkozy, un aliat fidel care a susţinut în permanenţă aproape toate deciziile cancelarului Merkel. Câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Hollande va însemna, probabil, sfârşitul relaţiilor politice la unison între Franţa şi Germania", a explicat Leonidou.

Potrivit analizei realizate de Alpari Financial Services, Europa caută să anticipeze rezultatele alegerilor din Grecia. "Mulți se întreabă dacă noul guvern grec ales va implementa măsurile de austeritate de care depinde acordarea fondului de salvare Greciei sau va alege să părăsească zona euro. Dacă Grecia va alege să părăsească Uniunea, înseamnă că va trebui să se susțină singură și să își caute alți aliați internaționali pentru afaceri. Această decizie ar putea declanșa un efect de domino în zona euro cu alte țări urmând modelul Greciei. Practic, alte națiuni pot alege să stea deoparte și să observe, și, în funcție de succesul Greciei, ar putea câștiga încredere în independența față de zona euro", a mai spus Leonidou.

„Incertitudinile politice din Olanda sunt un nou lucru care a generat îngrijorare în rândul investitorilor. În vreme ce alegerile din Grecia și Franța sunt pe agenda politică de ceva vreme, demisia primului ministru olandez Mark Rutte pe fondul măsurilor de austeritate, arată clar cât de departe a ajuns criza în zona euro. Eșecul lui Rutte de a rămâne la putere și de a administra măsurile de austeritate pericliteză ratingul AAA al Olandei și multe voci speculează că Olanda va fi urmatoarea retrogradată, după Franța și Austria", a afirmat reprezentantul Alpari FS.

Moneda euro a avut o tendință de creștere începând cu 16 aprilie, iar incertitudinile politice și informațiile negative din zona euro nu au fost suficiente pentru a răsturna acestă tendință.

„În vreme ce piața a înregistrat variații pe aproape întreg parcursul lunii aprilie, moneda euro a fost pe un trend ascendent de la mijlocul lunii. Acest lucru indică faptul că oamenii așteaptă rezultatele alegerilor din Grecia, Franța și Olanda, dar și eventualele retrogradări ale ratingurilor de țară", a zis Peter Leonidou.

Raportul Alpari FS arată că aceste explicații, incertitudinea pieței și dificultatea de a face previziuni asupra cursului, ne fac martorii unei tendințe de creștere în timpul ședințelor de tranzacționare.

Majoritatea brokerilor pariază pe cursul euro/dolar în funcție de evoluția prețului, însă din cauza fluctuațiilor pieței și a nivelului euro aflat la niveluri critice, brokerii se concentrează mai mult pe evoluția punctuală a sedinței bursiere".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite