Alegeri şi un puşti care ascultă manele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu ne dăm seama, viitorul nostru depinde de alegerile de duminică.

Duminică, alegătorii din România sunt chemaţi la vot. Alături de cetăţenii UE vor desemna deputaţii pentru Parlamentul European. În România, aceste alegeri par a se desfăşura sub semnul dezinteresului. Senzaţia generală e că
n-avem nimic de ales, că asistăm la o partidă fără miză.

Guvernarea e împărţită între PDL şi PSD. Două partide care, în mod natural, ar trebui să se afle în opoziţie unul în raport cu celălalt. Publicul nu înţelege mare lucru din această alianţă la guvernare, taxând ambele formaţiuni ca fiind preocupate mai mult de supravieţuirea economică a propriilor sponsori şi grupuri de interese decât de problemele plătitorilor de taxe.

Doar criza şi acordul cu FMI au mai stopat hemoragia de bani dinspre Guvern spre apropiaţi şi a obligat Executivul să ia unele măsuri pentru a opri risipa. Legea salarizării unice e una dintre ele. O măsură care trebuia luată cu ani de zile în urmă, dar a fost amânată pentru că încă „avea balta peşte”.

E senzaţional cât de mulţi funcţionari profită de banii contribuabililor. Există un pachet de legi speciale pentru o serie de bugetari care vieţuiesc mai presus de muritorii de rând. E cazul magistraţilor, poliţiştilor, militarilor şi parlamentarilor. Aici nu e vorba că un judecător nu merită un salariu mare, ci că primeşte o pensie care nu e conformă cu suma plătită la buget pe parcursul carierei.

Românii nu vor merge duminică în număr mare la vot, deşi scrutinul e important. În funcţie de rezultate, se schiţează aşezarea forţelor politice care vor conduce România, începând cu anul 2010. Chiar dacă nu ne dăm seama, viitorul nostru imediat depinde de aceste alegeri. În funcţie de ce iese din urne, se desenează structura politică a ţării. Pentru cine nu crede, să se gândească la alegerile parlamentare de anul trecut. Câţi ar fi pariat pe un guvern PDL-PSD? E ceea ce a ieşit din urne şi din negocierile ulterioare.

Alegerile europarlamentare sunt importante şi pentru că astăzi facem parte din uriaşul mecanism al UE, un mecanism de care depinde direct calitatea vieţii noastre. De multe ori, lucruri importante trec neobservate şi e foarte greu să-i explici unui tânăr care ascultă manele pe telefonul mobil în staţia de autobuz că slujba spre care se îndreaptă dimineaţă de dimineaţă şi salariul lui au legătură directă cu fondurile de dezvoltare primite de la UE.

Duminică vor fi puţini cei care se vor duce la vot. Cei care merg vor trimite la Bruxelles 33 de parlamentari români pentru a ne apăra interesele în Europa pentru următorii cinci ani. Suntem a şaptea ţară ca număr de reprezentanţi în cel mai important for al UE. Dacă mă întrebaţi pe mine, acest fapt e unul la care nici nu visam în urmă cu 20 de ani, pierdut în mulţimea strânsă în Piaţa Universităţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite