Alba-neagra la Guvern cu măririle de salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia de guvernare l-a mandatat pe premierul Emil Boc să negocieze creşterea pensiilor şi salariilor, dar şeful Executivului spune că nu vrea să deschidă „robinetul măsurilor populiste“.

Spiritele s-au încins din nou ieri, imediat după ce Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, s-a arătat disponibil să accepte o eventuală propunere de mărire a salariilor şi pensiilor în România. Coaliţiei de guvernare i-au fost de-ajuns câteva ore pentru a-şi mandata reprezentantul, în persoana lui Emil Boc, să negocieze cu FMI creşterea veniturilor - precizând în mod special că o astfel de măsură nu are legătură cu faptul că 2012 este un an electoral.

Majorări prudente

„Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste, dar aceasta nu înseamnă că nu va respecta angajamentele anunţate încă din luna decembrie, dacă există condiţii", a fost mesajul premierului Emil Boc, transmis la începutul şedinţei de Guvern de ieri. Reacţia sa a venit după ce prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a ţinut să anunţe, înainte de şedinţa conducerii democrat-liberalilor - fără să răspundă vreunei întrebări -, că premierul Emil Boc a fost mandatat ieri de coaliţie să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie.

Boc a amintit însă că Executivul a stabilit, încă de la sfârşitul anului trecut, că salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite.

Ialomiţianu n-are nicio cifră

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că nu poate să dea date privind creşterea salariilor, deoarece sunt negocieri cu Fondul şi a arătat că reprezentanţii FMI şi CE au venit cu experţi care analizează prognoza de creştere economică, de creştere a veniturilor, de atragere a fondurilor europene şi investiţiile din buget.

„Stabilitatea şi susţinerea creşterii economice sunt condiţii pentru a putea discuta de uşoare recuperări a salariilor şi indexări de pensii. Nimeni să nu se aştepte de la Guvern la măsuri populiste care să destabilizeze ţara", a insistat Boc. El le-a cerut miniştrilor „să rămână în această linie de comunicare prudentă".

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, declarase înainte de intervenţia premierului că o majorare a pensiilor şi salariilor este posibilă, începând cu luna aprilie, dacă în primul trimestru al acestui an se va înregistra o creştere economică de minimum 1,8%. Sulfina Barbu spusese că această creştere a salariilor şi pensiilor ar putea fi de 5%.

Undă verde de la FMI

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Bucureştiul, FMI a dat de înţeles că salariile s-ar putea mări, dar numai dacă bugetul va suporta eforturile presupuse de astfel de cheltuieli suplimentare.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite