Alarmă de gradul zero pentru inflaţie: şi 2008 va fi an secetos!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat, ieri, un semnal de alarmă potrivit căruia şi în 2008 vom avea o vară secetoasă, cu precizarea că umiditatea în sol va fi ceva mai bună decât

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat, ieri, un semnal de alarmă potrivit căruia şi în 2008 vom avea o vară secetoasă, cu precizarea că umiditatea în sol va fi ceva mai bună decât în 2007.


Chiar şi aşa, o eventuală secetă va da peste cap atât ţintele de inflaţie, cât şi şansele de creştere economică a României.


În perioada mai-iulie, "vom ajunge la secetă, însă nu atât de accentuată ca aceea din 2007", a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Altfel spus, vom avea şi în 2008 un an secetos, chiar dacă nu atât de arid ca 2007. Important este că, potrivit şefului ANM, "în partea de sud-est a României, cantităţile de precipitaţii şi temperaturile sunt mai mari decât cele normale, însă vom avea secetă, în special în Bărăgan şi în Dobrogea".


În aprilie, temperaturile se vor situa, potrivit ANM, între 8 şi 10 grade, iar precipitaţiile vor fi de circa 40-60 litri/mp. În mai, vom avea temperaturi de 14-16 grade şi precipitaţii de 60-80 litri/ mp. Ei bine, dacă în iunie temperaturile ar putea depăşi mediile normale pentru această perioadă, de circa 18-20 de grade, iar precipitaţiile vor fi normale (60-80 litri/mp), în lunile iulie şi august "vor fi depăşite temperaturile normale pentru acestă perioadă, respectiv între 20 şi 24 de grade, în timp ce precipitaţiile se vor situa sub media normală pentru perioada de referinţă, de 40-60 litri/mp", a mai anunţat conducerea ANM.


Alimentele se vor scumpi cu 1,5% peste prognoze


Bineînţeles, grupa mărfurilor alimentare va fi direct afectată de scumpiri, în cazul în care vom avea secetă şi în 2008. "Faţă de un an normal din punct de vedere agricol, dacă vom avea secetă, preţurile la alimente vor creşte cu 1,5% faţă de ceea ce s-a preconizat", ne-a declarat Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari - CFA Romania.

Per ansamblu, potrivit analistului, dacă previziunile ANM se vor adeveri în această vară, inflaţia - ca medie a tuturor scumpirilor - va creşte cu 0,5% faţă de prognozele care iau în calcul faptul că 2008 ar fi un an agricol bun.


Potrivit specialiştilor ANM, în ultimul secol, temperaturile din România au crescut cu 0,5 grade în medie, creşterea semnificativă fiind consemnată în zonele extracarpatice. 2007 a fost cel mai cald an din ultima sută de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite