Al doilea val al crizei a lovit România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă piaţa are întotdeauna dreptate, iar indicii bursieri anticipează evoluţia economiei reale, atunci, cel de-al doilea val al crizei a lovit ţara noastră.

Nokia pleacă de la Jucu, iar alte astfel de investiţii ar putea părăsi România, după cum spun chiar premierul şi preşedintele! Plecarea finlandezilor de la Nokia, care urmează relocărilor similare făcute de Colgate-Palmolive sau Kraft Foods, pot fi indicii că cel de-al doilea val al crizei, care a fost semnalat de căderea importurilor şi de căderea bursei şi a leului, este deja în România!

Bursa şi leul sunt (împreună şi separat!) cel mai bun barometru al economiei. Şi când bursa face noi minime, iar moneda unică europeană noi maxime în raport cu leul nostru, este clar că ceva nu este în regulă cu economia românească.

În ultimele trei luni, adică de la finele lunii iunie până la finele lunii septembrie, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti a căzut cu peste 20% (de la 5.500 la 4.200 de puncte), şi făcea, la finele lunii septembrie noi minime ale anului 2011. La fel şi leul, care la finele lunii septembrie făcea, la cursul oficial al BNR, un nou minim al anului 2011 în raport cu euro: de 4,3533.

Şi asta se întâmpla în acealaşi timp cu reducerea exporturilor româneşti, care în trimestrul doi al acestui an au căzut cu 2,92%.

Vezi pe forbes.ro întregul material, dar şi dacă reducerea taxelor poate fi un scut pentru România?

Mai puteţi citi în numărul 67 al revistei „Forbes România"

Anul care a zguduit lumea publicităţii. 2009 a fost un an de coşmar pentru grupurile de comunicare. Acum, coşmarul e doar o amintire. A rămas depresia.

Liceele care fac toţi banii. Cele mai multe se declară organizaţii nonprofit. În laboratoarele şi în sălile de clasă amenajate ca-n filmele americane se pregătesc viitorii studenţi ai universităţilor din întreaga lume. Liceele particulare din Bucureşti arată o faţă prea puţin cunoscută a învăţământului românesc. Una extrem de costisitoare.

Navetist între două lumi.
După ce a făcut celebre vinurile din Africa de Sud, vinificatorul Răzvan Macici s-a întors în România, la Murfatlar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite