Ajutoare de secetă vor primi doar IMM-urile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai exploataţiile agricole administrate de întreprinderi mici şi mijlocii vor putea accesa ajutoare de minimis pentru calamităţi.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA HOTĂRÂREA GUVERNULUI!

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat ieri că se vor acorda ajutoare de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă, dar condiţiile de accesare a acestor facilităţi sunt extrem de dificile pentru agricultorii obişnuiţi.

În primul rând, dacă exploataţia agricolă nu e administrată de o întreprindere mică sau mijlocie, aşa cum se defineşte aceasta prin Legea 346/2004 (Legea IMM-urilor), proprietarul nu poate beneficia de ajutor.

În al doilea rând, calculul pierderii provocate de secetă se va face pe bază de documente contabile, astfel că agricultorii care nu ţin o anumită contabilitate a exploataţiilor sunt, de asemenea, excluşi din rândul beneficiarilor de ajutor. În al treilea rând, banii necesari despăgubirii nici nu există încă, sumele urmând a fi prevăzute într-un capitol special din bugetele de stat pe 2013-2014, care nu sunt, deocamdată, nici pe hârtie.

Calcule complicate

Potrivit unui proiect normativ în baza căruia se vor acorda ajutoarele de minimis (şi care va institui inclusiv starea de calamitate naturală), pot beneficia de sprijin producătorii agricoli a căror producţie, pe culturi, a fost diminuată de secetă, în anul 2012, cu mai mult de 30% faţă de producţia medie realizată în anii 2009, 2010 şi 2011.

Viitorul normativ prevede că „pierderea de venit se calculează prin diferenţa dintre: a) rezultatul exprimat în lei/hectar, obţinut din înmulţirea producţiei medii pe cei trei ani precedenţi anului 2012, exprimată în kg/hectar, realizată pentru fiecare cultură în parte, cu preţul mediu de vânzare exprimat în lei/kg fără TVA, obţinut pe cei trei ani precedenţi şi b) rezultatul exprimat în lei/hectar, obţinut din înmulţirea cantităţii de produse agricole exprimată în  kg/hectar obţinută pe fiecare cultură în parte de pe suprafeţele afectate în toamna anului 2011 sau/şi primăvara anului 2012 cu preţul mediu de vânzare exprimat în lei/kg fără TVA, din cursul anului 2012".

N-aveţi asigurare? Primiţi mai puţin

Intensitatea brută a ajutorului acordat producătorilor agricoli „nu poate depăşi 80% din valoarea totală a costurilor eligibile". Mai mult, ajutorul se acordă „beneficiarilor care au subscris o asigurare pentru oricare dintre riscurile asigurate preluate în poliţele de asigurareîncheiate cu asiguratorii, care acoperă cel puţin 50% din suprafaţa agricolă cultivată, din producţia anuală medie sau din veniturile rezultate. În cazul neîndeplinirii acestei cerinţe, cuantumul ajutorului se reduce cu 50%", prevede normativul. Pierderile de venit la nivel de exploataţie rezultă din însumarea pierderilor de venit înregistrate pe fiecare cultură în parte.

Zece măsuri pentru stimularea agriculturii

Guvernul vizează un set de zece măsuri în domeniul agriculturii, inclusiv plata apei pentru irigaţii direct la sursă şi suplimentarea fondurilor pentru infrastructura de irigaţii.

Agricultura ar urma să fie stimulată şi prin creşterea plafonului naţional pentru susţinea bovinelor şi ovinelor, stimularea menţinerii activităţilor de creştere a bovinelor de carne şi a bivoliţelor din zonele defavorizate şi suplimentarea fondurilor pentru Măsura 121 (destinată fermelor de rase de reproducţie) şi subvenţionarea dobânzii la creditele destinate beneficiarilor PNDR şi combaterea evaziunii fiscale.

Ce este IMM-ul, definiţia legală

Potrivit Legii 346/2004, categoria întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) este formată din întreprinderi care angajează între 1 şi 250 de persoane, care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro şi/sau deţin active totale de până la 43 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite