Agrofam ia subvenţii, dar nu plăteşte redevenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Holdingul deţinut de miliardarul Ştefan Poienaru are acte pe un teren agricol de numai 4.277 de hectare „lipit“ de Autostrada Soarelui, dar ia subvenţii pentru 5.875 de hectare. Agenţia Domeniilor Statului e pe cale să-l ierte pe moşierul de la Feteşti pentru neplata redevenţei. De cealaltă parte, APIA îi alocă sprijin pe o parcelă fictivă.

În mod normal, dacă ai luat în concesiune - de la Agenţia Domeniilor Statului - un teren agricol, plăteşti o redevenţă anuală, iar pentru culturile dezvoltate acolo primeşti subvenţii pe suprafaţă de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). La Grădiştea (judeţul Călăraşi) însă, lucrurile stau altfel: concesionarul unui teren agricol de 4.277,2 hectare ia subvenţii de la APIA pe echivalentul unei suprafeţe de 5.875,8 hectare, şi acesta este nimeni altul decât miliardarul Ştefan Poienaru, prin firma sa Agrofam Holding. Altfel spus, când trebuie să plătească redevenţă, Poienaru este proprietarul a 4.277 de hectare, iar când trebuie să primească subvenţii deţine 5.875 de hectare.

Un cadou nesperat de la ADS

Agricultorul deţinuse cândva (mai exact, până în anul 2003) întreaga suprafaţă de 5.875 de hectare, însă din aceasta i-a fost „amputată" o parcelă de aproape 1.000 de hectare, suprafaţa respectivă fiind retrocedată unor foşti proprietari deposedaţi de comunişti. Ulterior, Poienaru a continuat să utilizeze suprafaţa din aceeaşi zonă, dar a „uitat" să-şi plătească redevenţa, fapt pentru care este chemat în judecată de către Agenţia Domeniilor Statului şi somat să returneze echivalentul a 3,2 milioane de lei (circa 800.000 de euro) ca prejudiciu de recuperat - redevenţa neîncasată de stat. Surprinzător sau nu, la scurt timp după schimbarea conducerii ADS (unde a fost instalat directorul Radu Cristescu), procesul - deşi câştigat de către autoritatea de stat - este suspendat şi litigiul urmează a fi rezolvat „pe cale amiabilă".

Poienaru scapă, aşadar - cel puţin pentru moment - de plata redevenţei, lucru care ar trebui să însemne, implicit, că nici suprafaţa în cauză nu-i mai aparţine. Iar dacă suprafaţa nu-i mai aparţine, atunci nici subvenţiile pe suprafaţă n-ar trebui să i se mai cuvină. Din nou surpriză (sau nu), la APIA firma Agrofam este în continuare trecută ca deţinând 5.875,8 hectare, cererea de subvenţie fiind completată cu această suprafaţă, nu cu cele 4.277 de hectare pe care le are potrivit contractului de concesionare.

În timpul procesului pentru recuperarea redevenţei de 3,2 milioane de lei, reprezentanţii Agrofam Holding au recunoscut că au lucrat terenul de 992,1 hectare fără forme legale. „Apreciem că întreaga conduită procesuală a Agrofam Holding evidenţiază recunoaşterea faptului că obiectul contractului de concesiune a suferit modificări în urma retrocedării terenurilor către persoane îndreptăţite şi că suprafaţa de 991,58 ha teren agricol, respectiv 92,5 ha teren neagricol, utilizat de fapt de itimată (n.n.- intimata este Agrofam), nu a format obiectul contractului de concesiune", se precizează în decizia comercială a Curţii de Apel Bucureşti. De altfel, arată instanţa, Agrofam „nu avea legitimitate pentru concesionare directă şi a acestor suprafeţe aferente altor active decât cele achiziţionate până la semnarea contractului de concesiune, cumpărate de aceasta în perioada următoare".

130.000 de euro pe an, subvenţie fără acoperire

Chiar dacă a cultivat abuziv cele 1.000 de hectare de teren şi a recunoscut în instanţă acest fapt, Agrofam Holding a încasat anual, timp de şapte ani, o subvenţie de aproximativ 130.000 de euro. ADS a trasmis la sfârşitul anului trecut o notă către APIA - Centrul Judeţean Călăraşi, prin care precizează că societatea Agrofam Holding figurează cu suprafaţa de 4.277,2 hectare de teren agricol şi 132,4 hectare de teren neagricol. Cu alte cuvinte, chiar dacă în documentaţia ADS Agrofam Holding figurează cu 4.277 hectare de teren agricol, APIA Călăraşi plăteşte subvenţie pentru aproximativ 5.400 de hectare.

Până ieri, la ora închiderii ediţiei noastre, Ştefan Poienaru nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima poziţia faţă de cele arătate mai sus.

3,2 milioane de lei este prejudiciul pe care Poienaru l-a provocat  Agenţiei Domeniilor Statului.

Vezi pe forbes.ro la ce sumă a fost evaluat Poienaru în Top 500 Miliardari

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite