Agricultura susţine scăderea inflaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, pe fondul ieftinirii legumelor şi fructelor. Rata anuală a inflaţiei a coborât sub 5%. Există toate premisele ca 2011 să fie un an agricol bun, astfel că rata inflaţiei s-ar putea menţine pe un trend descendent în următoarele luni.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în iulie la 4,85% de la 7,93%, nivel înregistrat în luna precedentă, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Există două explicaţii pentru reducerea cu peste trei puncte procentuale a ratei inflaţiei.

În primul rând, este vorba de eliminarea efectului de bază din 2010, când TVA a fost majorată de la 19% la 24%. Mai exact, dacă avansul preţurilor din iunie 2011 faţă de aceeaşi lună din 2010 a fost calculat pentru produse cu TVA de 24%, respectiv 19%, în iulie, diferenţa de TVA a fost eliminată. În al doilea rând, agricultura a ajutat în acest an rata inflaţiei. Principalele ieftiniri au fost înregistrate de fructe şi legume. De exemplu, castraveţii, roşiile şi alte legume, dar şi conservele de legume, s-au ieftinit luna trecută cu peste 20% faţă de iunie, iar fructele proaspete, cu aproape 6%. Scăderi de preţuri
s-au mai înregistrat la citrice, cartofi şi lapte de vacă. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara recent că nu exclude ca scăderea preţurilor de consum să continue şi în următoarele luni, în ipoteza unui an agricol bun. Mai mult, el estima că rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la sub 4% în septembrie. BNR a revizuit recent în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%.

Serviciile se scumpesc

Preţurile la produsele nealimentare au crescut în iulie cu 0,44% faţă de luna precedenţă, uşoare ieftiniri înregistrând doar cărţile, ziarele şi revistele (-0,68%), maşinile de spălat (-0,06) şi medicamentele (-0,01%). În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la servicii, acestea au crescut cu 0,91% în intervalul menţionat. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la apă, canal şi salubritate, cu 3,71%. Uşoare creşteri de preţuri s-au consemnat la tansport aerian şi serviciile de telefonie.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite