Agricultură ca la carte sau rămâi fără subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii care nu-şi cultivă corect pământul nu vor mai primi sprijin financiar de la stat. Cei care nu şi-l cultivă deloc vor primi în continuare ajutoarele. Taxa pe pârloagă a fost amânată şi nu s-a mai auzit nimic de ea. În schimb, ministrul Agriculturii vrea să-i taxeze acum pe cei care nu-şi lucrează pământul aşa cum trebuie.

Fermierii care nu ară la timp şi nu-şi seamănă pământul în perioada optimă nu vor mai primi subvenţii de la stat, a declarat joi Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Nu e corect să le dăm tuturor subvenţii la nivelul fermierului care munceşte bine şi la timp", a declarat acesta în cadrul unui eveniment realizat de Mediafax. „Nu poţi să vorbeşti de secetă dacă tu nu ari cum trebuie", a adăugat ministrul. În schimb, impozitarea diferenţiată a terenului necultivat - aşa-zisa taxă pe pârloagă - rămâne în continuare la stadiul de propunere, cu toate că, în iarnă, Tabără afirma că ea se va aplica din aprilie. Ministrul a arătat că tehnologia de lucru a pământului presupune, printre altele, aratul şi semănatul la timp. Toate acestea în contextul în care, anul trecut, mai bine de jumătate din banii acordaţi ca ajutoare au mers către investori imobiliari, care nu cultivă pământul pe care îl deţin, spun specialiştii.

Cifre îngrijorătoare

Starea agriculturii româneşti s-a deteriorat semnificativ în ultimii opt ani. Între 2002 şi 2010 au dispărut aproape un milion de hectare de teren arabil. „Nu mai avem 9,5 milioane de hectare, ci 8,6 milioane", a declarat Tabără. În acelaşi interval au dispărut 649.000 de exploataţii agricole, numărul acestora ajungând la 3,8 milioane ca urmare a comasării terenurilor.

Ministrul a precizat că faptul că agricultura, sectorul pe care guvernanţii vor să-l transforme în motorul creşterii economice, are cea mai scăzută pondere în PIB din istorie (6%) este o veste bună. „Agricultura este cel mai riscant sector. O pondere redusă în PIB a acesteia, cumulată cu creşterea PIB, înseamnă o economie sănătoasă", a arătat Tabără. Cu toate acestea, ministrul rămâne optimist în ceea ce priveşte viitorul agriculturii. Chiar dacă nu a precizat dacă ne putem aştepta sau nu la ieftinirea alimentelor, acesta a declarat că „piaţa cerealelor va fi foarte bună, va fi o producţie bună pe toate domeniile, inclusiv legume-fructe".

Într-o încercare de a reduce evaziunea fiscală din sectorul legume-fructe, guvernanţii au cerut Comisiei Europene aprobarea introducerii taxării inverse pentru aceste produse. „Există şanse să obţinem aceeaşi procedură ca la cereale şi plante tehnice şi la legume, fructe şi chiar carne", a spus Tabără.

Noroc cu Rusia

Faptul că Rusia a sistat vara trecută exporturile de grâu din cauza secetei şi a incendiilor ne‑a ajutat, a spus Tabără. „Mi-a părut rău că a reluat exporturile. Aş fi vrut să nu exporte nici anul acesta. O dată-n viaţă, ne-a făcut şi ea un bine", a arătat ministrul.

649.000 de exploataţii agricole au dispărut în intervalul 2002 - 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite