Agricultura a dat un impuls economiei. PIB a crescut cu 1,9% în trimestrul al treilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,9% comparativ cu trimestrul al doilea, conform primelor estimări de tip "semnal" ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Cifrele detaliate privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea, în funcţie de resurse şi utilizări - pe sectoare, vor fi publicate de INS la 6 decembrie.

Creşterea PIB din trimestrul al treilea, mai mare faţă de cea de 0,2% din trimestrul precedent, s-a înregistrat pe fondul unui sezon agricol bun în 2011. 

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2010, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans cu 4,4%, în seria brută, şi cu 4,5% în seria ajustată sezonier. Acestea sunt cele mai mari creşteri din ultimii trei ani ale economiei româneşti.

Creşterea PIB din trimestrul al treilea a fost determinată în principal de avansul din agricultură, dar "revigorarea" economiei nu este simţită şi la nivelul colectării taxelor, pentru că agricultura nu este fiscalizată, a declarat Dan Lazăr, secretar de stat în ministerul Finanţelor.

"La nivelul economiei româneşti simţim o revigorare, o creştere de peste 4% din PIB, ceea ce ne face să fim optimişti. Din nefericire, la nivel fiscal nu am simţit-o atât de mult pentru că agricultura nu este fiscalizată. Dacă lucrurile continuă în acest trend, atunci eu spun că prognoza de creştere de 1,5% pentru acest an va fi depăşită", a spus Lazăr, în cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

Potrivit reprezentantului Finanţelor, în afară de agricultură, şi celelalte sectoare au contribuit la creşterea din trimestrul trei.

"Unul dintre cele mai importante motoare a fost agricultura, dar alături de agricultură au fost construcţiile, turismul, dar şi la nivelul industriei, unde vorbim de o creştere a exporturilor. Toată lumea se aştepta ca exportul să aibă un trend descrescător, dar iată că dumneavoastră ne-aţi ajutat", a spus Lazăr, făcând referire la oamenii de afaceri prezenţi în sală.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, în emisiunea "Prim Plan" de la TVR, că se aşteaptă ca economia românească să crească cu 4,4% în trimestrul al treilea, iar pentru întregul an - cu 1,9%.

"Să sperăm că vom avea 2,5% în trimestrul al patrulea. Ne-ar permite să închidem anul cu o creştere economică de peste 2%", a mai spus Băsescu.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, încheiată săptămâna trecută, autorităţile şi insituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

În primele nouă luni ale anului, economia României a crescut cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în serie brută, şi cu 2,6%, în serie ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut a fost în trimestrul al doilea de 137,66 miliarde de lei în preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de primul trimestrul din 2011.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite