Agricultura trebuie sa functioneze cu kerosen, nu cu benzina sau motorina
0- declara ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur * Ministerul are restante de 2.700 miliarde lei la plata subventiilor pe 2004
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si-a inceput ieri ziua de munca "luand la picior" toate birourile din institutie pentru a strange mainile subordonatilor sai. Cu toate ca multi dintre directorii din institutie sunt "in focuri", nestiind pe ce picior vor dansa de acum incolo, multi dintre cei cu care noul ministru a tinut sa ia ieri personal legatura comentau ca noul lor sef le-a inspirat incredere si "pare pus pe treaba". Care sunt directiile catre care isi va orienta activitatea noul ministru, ce sanse au taranii sa nu mai fie "impovarati" de recolte-record pe care sa nu aiba cui sa le vanda sau de productii agricole de subzistenta sunt cateva dintre intrebarile pe care le-am adresat proaspatului ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.
- Care sunt principalele teme pe care va veti axa activitatea in urmatoarea perioada?
- Astazi (ieri-n.n.) am avut intalniri cu directorii de agentii si ai institutiilor subordonate Ministerului Agriculturii pentru a evalua situatia din minister. Am facut o evaluare a organigramei ministerului. De asemenea, din analiza financiara a reiesit faptul ca exista o datorie de 2.700 miliarde de lei, suma neachitata din 2004, pentru subventiile la carne, lapte, seminte si subventia la hectar. Desi ne vor "manca" din bugetul pe acest an, aceste restante vor fi onorate, pentru ca producatorii nu au nici o vina. O alta prioritate foarte urgenta o reprezinta dosarul de integrare, angajamentele si termenele, institutiile care trebuie create (Agentia de Plati), sistemul de monitorizare a terenurilor si animalelor din zootehnie. Pregatim totodata si campania agricola de primavara. Am dispus sa se realizeze si o analiza a impactului privind scaderea accizelor la motorina pentru agricultura cu 50 la suta, masura pe care dorim sa o adoptam. Ma preocupa si litigiile in care este implicat ministerul. Dezvoltarea pietei produselor agricole, intrarea in operativitate a legii pietelor, accelerarea proceselor funciare prin infiintarea de instante specializate sunt alte proiecte pe care intentionam sa le punem in practica. De asemenea, vrem sa cream un fond de interventie pe piata, desigur, dupa consultarea Ministerului Finantelor si a altor ministere implicate. Dar vreau sa va spun ca in agricultura nu exista prioritati de grad zero si mai mult. In urmatorii doi ani, agricultura romaneasca trebuie sa functioneze cu kerosen, nu cu motorina sau benzina, pentru a recupera restantele.
- In programul de guvernare v-ati propus sa acordati, de exemplu, rente pentru persoanele in varsta care isi vor da terenul tinerilor in folosinta sau in proprietate. De unde vor proveni acesti bani?
- Acum nu sunt fonduri, pentru ca lucram cu un buget croit de vechea guvernare. Pana la rectificare, acest lucru nu este posibil. Am estimat ca, anual, 500.000 de hectare sa faca obiectul cedarii de folosinta sau de proprietate. Fondurile necesare pentru acordarea acestor rente sunt estimate la circa 25-50 milioane de euro intr-un an. In total, bugetul anual al Ministerului Agriculturii va fi estimat la 910 milioane de euro, dupa cum ne-am propus in program. Bugetul pentru Ministerul Agriculturii nu va fi unul sarac, va fi unul darnic. Ne vom orienta cu precadere spre reforma structurala, vrem sa transformam gospodariile taranesti in ferme familiale. Producatorii agricoli sa produca in cunostinta de cauza, pentru ca acum este ceata intre piata si producatori. Trebuie ca agricultorii sa aiba un comportament de piata. Avem si un program pentru cooperativele de credit rural care sa acorde microfinantari. Acestea se vor crea prin subscriptia a minimum 100 de producatori agricoli, iar statul va face o injectie de capital de 50 la suta ca sa se infiinteze mica cooperativa de credit si la care sa fie participanti proprietarii de terenuri, gospodaria taraneasca.
- Domnule ministru, suna frumos ceea ce spuneti. Concret, cum vor fi puse aceste proiecte in practica, cu ce fonduri?
- V-ati propus din prima zi sa aflati totul. Lasati-ma incet, ca sa vedem si noi cum luam aceste lucruri, pentru ca altfel m-as simti ca somez in urmatoarele luni daca va spun totul de astazi.