Agricultorii vor primi de la stat 0,6 lei pe kilogramul de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii vor putea vinde la noul preţ abia peste o lună, după aprobarea unui act normativ Statul va cumpăra de la ţărani 400.000 de tone de grâu, în încercarea de a stabiliza preţul

Fermierii vor putea vinde la noul preţ abia peste o lună, după aprobarea unui act normativ

Statul va cumpăra de la ţărani 400.000 de tone de grâu, în încercarea de a stabiliza preţul cerealelor, care s-au ieftinit brusc odată cu noua recoltă.

Producătorii au discutat ieri cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, despre achiziţionarea de către stat a 400.000 de tone de grâu la preţuri cuprinse între 0,55 şi 0,6 lei, măsură care va duce la ridicarea preţului practicat acum pe piaţa cerealelor.

"Prin creşterea rezervei de stat, se trage un semnal pentru piaţă legat de preţul grâului. Preţul de achiziţie va fi de 0,5-0,6 lei pe kilogram. Este doar un semnal, pentru că nu se vor achiziţiona cantităţi mari - cel mult zece tone de la un fermier", ne-a declarat Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Preţul pe piaţă a scăzut după recoltare la 0,35 de lei pentru un kilogram, fiind considerat de mulţi fermieri drept unul foarte mic.

Ţăranii, sfătuiţi să nu vândă acum

Prin achiziţionarea de către stat a unei părţi din producţie, fermierii speră ca preţul de pe piaţă să se ridice la peste 0,4 lei. "Aş sfătui pe toţi fermierii să nu se mai grăbească să vândă, deoarece grâul are preţ", spune Marcel Cucu.

Numai că măsura nu va putea intra în vigoare imediat, ci după aprobarea unui act normativ special realizat în acest sens, iar acest lucru poate să însemne o lună. Pentru 2008, se aşteaptă ca recolta de grâu să depăşească şapte milioane de tone, dublu faţă de anul trecut, când România a avut cele mai scăzute producţii vegetale din ultimul secol, din cauza secetei.

Ministerul Agriculturii a estimat în primăvară o producţie medie de 3.260 kg de grâu/hectar pentru 2008, ceea ce ar putea aduce de pe cele 2,1 milioane de hectare însămânţate o recoltă de 6,8 milioane de tone. Anul trecut a fost însămânţată cu grâu o suprafaţă de 1,9 milioane de hectare, producţia medie la hectar fiind de numai 1.658 kg, iar producţia totală, de numai trei milioane de tone. Recolta de grâu din 2006 a depăşit 5,56 milioane de tone.

Subvenţii fără plafon pentru motorină

Fermierii au mai discutat cu ministrul Agriculturii despre majorarea sprijinului acordat pentru înfiinţarea culturilor din toamnă. "Am discutat despre reducerea accizei şi acordarea unei subvenţii de 1 leu la însămânţarea culturilor de toamnă.

Acordarea subvenţiei se va face pentru toată suprafaţa însămânţată şi va fi de 38 de litri la hectar", spune preşedintele LAPAR. Agricultorii susţin că este o reglementare care trebuia făcută, pentru că, la un moment dat, s-au pus plafonări, dar după estimările ulterioare a reieşit că banii alocaţi, cei 54 milioane de lei, sunt suficienţi pentru acoperirea necesarului la culturile din toamnă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite