Agricultorii primesc avans de 20% din fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România poate utiliza în întregime fondurile de aproape două miliarde de euro destinate mediului rural. Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală stabileşte politicile şi acţiunile de

România poate utiliza în întregime fondurile de aproape două miliarde de euro destinate mediului rural.

Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală stabileşte politicile şi acţiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic şi dezvoltare rurală. Iar ministrul agriculturii spune că fondurile europene vor fi accesate mult mai uşor.

Agricultorii care vor accesa fonduri europene prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor putea primi o prefinanţare. "Agricultorii vor primi un avans de 20%, finanţare nerambursabilă, după încheierea contractului şi a procedurilor de achiziţii. Avansul nu e purtător de costuri, ca un împrumut, ci se reglează la finalul proiectului", a precizat ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, citat de Mediafax.

Banii vor fi acordaţi din fonduri de la Uniunea Europeană, care vor fi transmise în România după avizarea PNDR. "Prima tranşă de bani pentru dezvoltare rurală va veni chiar după avizarea programului de dezvoltare rurală şi va fi folosită pentru acordarea de prefinanţări", a spus ministrul agriculturii.

Nu mai este necesară probarea capacităţii de finanţare Facilitatea este acordată tuturor celor care au semnat contracte pentru finanţarea proiectelor, adică atât investitorilor individuali, cât şi autorităţilor locale. În cazul proiectelor finanţate din fonduri UE prin programul SAPARD nu erau acordate prefinanţări, aceasta fiind şi una dintre dificultăţile pe care fermierii le-au întâmpinat în accesarea fondurilor. Potrivit lui Remeş, pentru a obţine finanţări prin PNDR, fermierii nu vor mai trebui să probeze capacitatea de finanţare, ci doar să depună o declaraţie pe proprie răspundere.

Banii europeni, insuficienţi pentru agricultură Totodată, majoritatea proiectelor vor putea fi aprobate la nivel regional. "Vom da personalitate juridică centrelor regionale ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Doar puţine proiecte vor trece prin verificări la centru, la nivel naţional, majoritatea fiind decise la oficiile judeţene", a mai spus ministrul agriculturii.

Primele proiecte vor putea fi depuse începând cu luna octombrie, în trei domenii: modernizarea fermelor (fonduri de 674,4 milioane de euro, în perioada 2007-2013), creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (1,7 miliarde euro) şi renovarea satelor (1,5 miliarde euro). Fondurile europene alocate mediului rural sunt însă insuficiente în raport cu necesităţile reale şi, ca urmare, sectorul agricol va continua să primească fonduri nerambursabile de la bugetul de stat.

"Dacă raportăm banii europeni la nevoia satului românesc nu sunt suficienţi", a spus Remeş. Ministrul a precizat că, în completarea fondurilor europene Ministerul Agriculturii a alocat, pentru perioada 2007-2008, peste un miliard de euro. "Pe lângă asta, vrem să acoperim integral dobânda şi comisionul pentru creditul agricol.

Fermierii vor primi şi un avans de până la 20% din fondurile nerambursabile, după semnarea contractului, iar aceşti bani pot reprezenta o sursă de cofinanţare", a spus Remeş. În plus, ministrul agriculturii consideră că România va avea capacitatea de absorbţie de sută la sută a celor aproape două miliarde de euro, bani destinaţi agriculturii în 2007, de la UE şi de la bugetul de stat.

Remeş a precizat că, deşi se estimează că România va reuşi să absoarbă 20% din aceşti bani, totuşi există capacitatea de absorbţie integrală. Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) stabileşte politicile şi acţiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic şi dezvoltare rurală, dar şi proiectele de investiţii. Prin PNDR se vor derula, până în 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite