Agenţiile de turism sar la gâtul TAROM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

agenţii de vânzări IATA (International Air Transport Association), de la sfârşitul lunii trecute. Pe de altă parte, nici operatorul aerian nu a procedat corect, "omiţând" să poarte

agenţii de vânzări IATA (International Air Transport Association), de la sfârşitul lunii trecute. Pe de altă parte, nici operatorul aerian nu a procedat corect, "omiţând" să poarte negocierile şi cu ANAT, mai spune Burcea. Asta în condiţiile în care Asociaţia se afla în tratative cu TAROM de aproape un an şi jumătate. Compania de transport aerian a anunţat că reducerea comisionului cedat agenţiilor nu va duce la scumpirea biletelor de avion. "În această situaţie, tarifele vor evolua în funcţie de cererea şi oferta existentă pe piaţă", potrivit conducerii companiei TAROM.

Taxa de rezervare, între 30 şi 32 euro
Potrivit companiei TAROM, măsura de reducere a comisionului acordat agenţiilor de turism la vânzarea biletelor de avion, de la 7% la 1%, a fost anunţată încă din luna noiembrie a anului trecut. Totuşi, Burcea susţine că au existat unele discuţii privind aplicarea măsurii cu pricina de la 1 ianuarie 2007, şi nu de la 1 iulie 2006. Chiar şi aşa, o majorare a preţului biletelor de avion după 1 iulie va fi certă abia la sfârşitul acestei luni, după încheierea negocierilor dintre ANAT şi TAROM. Alin Burcea spune că operatorul aerian analizează, în acest moment, un studiu al Asociaţiei Europene a Agenţiilor de Turism (ECTAA) privind aplicarea unei taxe de rezervare a biletului. Studiul recomandă un nivel al taxei cuprins între 30 şi 32 euro. "O asemenea taxă ne-ar acoperi pierderea de 6%, rezultată din reducerea comisionului acordat de către TAROM", precizează Burcea.

Ce bilete vom cumpăra de la 1 iulie
Preşedintele Consiliului Regional al Euroregiunii Bucureşti spune că a propus conducerii TAROM ca taxa de rezervare a biletului să fie precizată pe tichetul de zbor, ca şi comisionul de 1% acordat de către operator. "În felul acesta vom evita eventualele reclamaţii din partea clienţilor privind oportunitatea perceperii taxei de rezervare". De altfel, o taxă de rezervare de 35 de euro/tichet există şi în Germania. În prezent, comisioanele acordate agenţiilor de vânzări IATA din Europa variază între 0% şi 1%.

Un număr de 914.000 pasageri au zburat anul trecut pe rutele externe ale companiei TAROM. Faţă de anul precedent, cifra reprezintă o creştere de 10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite