Agenția de rating S&P: Riscul ca recesiunea să pună stăpânire pe zona euro cere acțiuni din partea guvernelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul crescut al unei recesiuni în zona euro crește nevoia ca guvernele din uniune să implementeze repede măsurile de unificare a regulamentului bancar regional stabilite la Summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie și să acorde ajutorul promis băncilor spaniole, a declarat Jean-Michel Six, economistul șef pe Europa al agenției de rating Standars&Poor's, pentru Bloomberg.

Jean-Michel Six a avertizat că situația economică actuală "împinge către recesiune și stagnare, iar riscul unei recesiuni de tip 'double bip' (recesiune urmată de creștere iar apoi, din nou, de recesiune - n.r.) a crescut."

"Majoritatea economiilor sunt fie din nou în recesiune - precum Spania și Italia - sau foarte aproape de recesiune - precum Franța și chiar Germania", a explicat analistul S&P.

Pentru a contracara acest trend, guvernele europene ar trebui să implementeze cât mai repede posibil acordul liderilor europeni menit să soluționeze criza datoriilor, a spus Jean-Michael Six. "Execuția este cheia". Acordul "oferă spațiu de manevra, haide-ți să-l folosim. Nu avem prea mult timp la dispoziție, trebuie să acționăm", a precizat reprezentantul agenției de rating.

Liderii zonei euro au ajuns la un acord-surpriză în urma dezbaterilor de la Summitul din 28-29 iunie în încercarea de a ajuta Italia și Spania să calmeze piețele, precum și asupra injectării a 120 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene. Președintele UE, Herman Van Rompuy, a anunțat punerea în practică, până la sfârșitul anului, a unui mecanism care să permită recapitalizarea directă a băncilor, sub anumite condiții, prin fondurile de salvare FESF si MES.

Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiară, în cadrul căruia "Banca centrală europeană își va juca din plin rolul", a spus la rândul său președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Totodată, liderii europeni au ajuns la un acord în ceea ce privește Pactul pentru creștere economică, ajungând la o suma de 120 de miliarde de euro, a anunțat președintele UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite