Agenţia SAPARD a reziliat proiecte în valoare de 23 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia SAPARD a reziliat 68 de proiecte în valoare totală de 23 milioane de euro. Banii nu se întorc la Uniunea Europeană, ci rămân disponibili pentru alte finanţări, în condiţiile în

Agenţia SAPARD a reziliat 68 de proiecte în valoare totală de 23 milioane de euro. Banii nu se întorc la Uniunea Europeană, ci rămân disponibili pentru alte finanţări, în condiţiile în care motivele rezilierii nu au fost fraude propriu-zise, ci diferite alte neregularităţi. Chiar dacă ponderea contractelor reziliate este de numai 3,3% din proiectele contractate, rezilierea este un semnal clar că nu se va face rabat la respectarea termenilor contractuali, chiar dacă asta înseamnă o diminuare a absorbţiei fondurilor.
Majoritatea problemelor se datorează unei abordări superficiale a proiectului: "Să facem proiectul, să luăm banii, şi vedem noi mai apoi ce facem cu ei", explică Samoilă Szabo, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, care a preluat agenţia SAPARD.

În loc de două pensiuni în oglindă, una singură, mai mare
Din cele 68 de proiecte reziliate, 24 au fost pentru Prelucrarea şi marketingul produselor, 11 pentru Investiţii în exploataţii agricole, 19 pentru Diversificarea activităţii şi 8 pe infrastructură. Principalul motiv de reziliere a fost nerespectarea proiectului iniţial pentru care au primit finanţare. "Dacă cineva îşi face un proiect pe o temă oarecare, să-l gândească ca lumea, să nu-l tot peticească pe parcurs până ajunge la sfârşit", explică Samoilă Szabo. Un caz de reziliere, de exemplu, a fost construcţia unei singure pensiuni, cu număr dublu de camere, în loc de două în oglindă, aşa cum prevedea proiectul iniţial. Sau construcţia unei pensiuni de zece camere, în loc de una cu 5 camere cum prevedea proiectul aprobat.

Proprietatea asupra terenului, motiv de reziliere
Un alt motiv de reziliere a contractelor a fost nerespectarea criteriilor de eligibilitate, între care cel mai important a fost lipsa dreptului de proprietate asupra terenurilor sau clădirilor. Unii au depus documente false, alte cazuri au pus problema unor conflicte de interese. Consiliul local al localităţii Miercurea Nirajului, care depusese un proiect de canalizare, a pierdut finanţarea pentru că între timp localitatea s-a transformat din comună în oraş, devenind neeligibil.

Ritmul de lucru, prea lent
Trei contracte au fost reziliate pentru că au ieşit din toate termenele posibile. Deşi au semnat contractele acum mai bine de doi ani, trei consilii locale nu s-au apucat încă de lucru. Exemplu aici, localitatea Rucăr, cu un proiect de canalizare şi o staţie de epurare, în valoare de un milion de euro, care de mai bine de doi ani nu a reuşit încă să-şi selecteze constructorul.

Cinci proiecte la DNA
Diferite alte instituţii de control se ocupă de proiectele cu probleme: 6 sunt investigate de inspectoratele teritoriale de poliţie, 2 de Corpul de Control al Primului-Ministru, 2 proiecte de OLAF, iar 5 sunt instrumentate de DNA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite