Agenţia de Protecţie a Mediului şi-a cumpărat palat în Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova a achiziţionat o clădire de lux cu piscină interioară. Palatul provine de la o firmă apropiată omului de afaceri George Constantin

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova a achiziţionat o clădire de lux cu piscină interioară. Palatul provine de la o firmă apropiată omului de afaceri George Constantin Păunescu şi a costat 1,5 milioane de euro.

Agenţiile judeţeană şi regională de Mediu din Craiova şi-au tras sediu de lux! Instituţiile au cumpărat, pentru 1,5 milioane de euro, un "palat" pavat cu marmură de Carrara, cu 24 de camere şi piscină interioară. Tranzacţia a fost efectuată în decembrie 2007, pentru 5,1 milioane RON.

Imobilul a fost construit în 1995, pentru omul de afaceri George Constantin Păunescu, şi folosit, o vreme, şi de către un fost asociat de-al acestuia, deputatul PSD Eugen Arnăutu. Acesta a încercat, în zadar, să vândă sediul, cu suma de 700.000 de dolari americani, în urmă cu aproximativ cinci ani.

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova a achiziţionat imobilul de la societatea comercială Serv Invest SRL, care a fost reprezentată, la efectuarea tranzacţiei, de Tudor Rădulescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, de asemenea angajat al unor societăţi comerciale controlate de George Constantin Păunescu. Acţionari ai Serv Invest sunt Maria Scarlat, cu 0,9% şi SC "Olinvest" - 99,1%, deţinută integral de Constantin Ciobanu. Atât acesta din urmă, cât şi Maria Scarlat sunt apropiaţi ai lui G.C. Păunescu.

Prefectul de Dolj acuză

Silviu Dumitru, prefectul de Dolj, acuză că imobilul cumpărat de agenţiile de mediu din Bănie este impropriu pentru desfăşurarea activităţii unei instituţii. "Clădirea este improprie pentru desfăşurarea unei activităţi a unei instituţii. Eu nu aş fi dat banii aceştia pentru a o cumpăra ca sediu pentru instituţie. Ca materiale care au fost băgate în această casă, ea făcea toţi banii". Prefectul de Dolj cunoaşte şi istoria imobilului: "A fost ridicat ca sediu al societăţii şi casă de protocol.

După ce s-au stins relaţiile dintre Arnăutu şi Păunescu, primul a rămas cu casa din Bratovoieşti, Dolj, cele opt hale de producţie de acolo şi ce o mai avea, iar Păunescu a rămas cu casa pe care au cumpărat-o cei de la Mediu". Interesant este şi faptul că Silviu Dumitru a fost, la rându-i, angajat al unor societăţi comerciale controlate de George Constantin Păunescu. Între 1992 şi 1996, Silviu Dumitru a fost director economic al SC Ages şi Spet SA, firme ale lui Eugen Arnăutu şi G.C. Păunescu.

Şefa de la Mediu contrazice

Directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova, Monica Mateescu, susţine însă că "imobilul se pretează pentru sediul celor două instituţii şi nici măcar nu mai are nevoie de reparaţii, ne putem muta şi mâine". Cât despre preţul achitat şi procedura de achiziţie, Monica Mateescu susţine: "A existat o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Agenţiei Naţionale şi ai Agenţiei Regionale. A existat o evaluare, o expertiză.

Am avut decât două variante: acest imobil şi încă unul care costa mai mult, era situat într-o zonă mărginaşă, aparţinea unei persoane fizice şi nu avea autorizaţie de construcţie pentru ultimul nivel, o mansardă. Domnul prefect este dezinformat!". Cât despre piscina interioară, Monica Mateescu susţine: "Nu cred că a fost vreodată folosită pe post de piscină. Poate o s-o transformăm în acvariu, pentru peşti!".

Mi s-a părut nefiresc să stăm în aceeaşi clădire cu Petromul cu care aveam probleme
Zoltan Nagy,
directorul Agenţiei Naţionale de Mediu

Zoltan Nagy, şeful Agenţiei Naţionale de Mediu: "Era absolut nevoie de clădire"

Directorul Agenţiei Naţionale de Mediu, Zoltan Nagy (foto), a declarat, pentru ziarul "Adevărul", că sediul trebuia cumpărat pentru că agenţiile de Mediu din Craiova stăteau în gazdă la Petrom. "Contractul de închiriere a spaţiului de la Petrom a expirat din august 2007.

Angajaţii au fost somaţi să părăsească clădirea încă de anul trecut", susţine Zoltan Nagy. Acesta justifică cumpărarea imobilului prin faptul că Agenţia Naţională de Mediu vrea să-şi acrediteze toate laboratoarele. Fondurile necesare cumpărării au fost aprobate la sfârşitul anului trecut de către Ministerul Mediului şi de către Agenţia Naţională de Mediu.

"Nota de fundamentare pentru cumpărarea unui nou sediu a fost făcută de angajaţii de la Craiova din ianuarie 2007, care au argumentat că stau într-un sediu impropiu. Mi s-a părut nefiresc să stăm în aceeaşi clădire cu Petromul cu care aveam probleme", se apără Zoltan Nagy. Acesta spune că imobilul a fost cumpărat legal, prin licitaţie. "Era absolută nevoie de clădire. Prioritatea noastră e acreditarea laboratoarelor proprii", mai spune Nagy. Iniţial, fuseseră alocate numai 4,5 milioane de lei pentru clădire, dar suma a mai crescut la 5,1 milioane în urma licitaţiei. (Andreea Ofiţeru)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite