Afacerile din industrie au crescut cu 5,9% în primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 22,8% în martie faţă de februarie şi cu 5,9% în primul trimestru, pe fondul creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În martie, comparativ cu februarie, cifra de afaceri din industria prelucrătoare a avansat cu 24%, iar cea din industria extractivă cu 2,4%. Pe marile grupe industriale, creşteri ale afacerilor s-au înregistrat în toate sectoarele, respectiv în industria bunurilor intermediare (+27,8%), industria bunurilor de capital (+24,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+23,2%), industria energetică (+18,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+17,3%).

Comparativ cu martie 2009, în aceeaşi lună din acest an, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 6,9%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+8,2%). Industria extractivă a scăzut cu 15,2%.

Comenzi mai mari

Şi comenzile noi din industrie au crescut în primul trimestru al acestui an, cu 18,9% faţă de perioada similară din 2009. Evoluţia s-a datorat creşterilor din industria bunurilor intermediare (+25,5%), industria bunurilor de capital (+20,9%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,1%). În schimb, comenzile din industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 2,4%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În martie, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, comenzile noi din industrie au urcat pe ansamblu cu 28,6%, ca urmare a creşterilor din toate sectoarele. Astfel, în industria bunurilor de capital comenzile noi au urcat cu 37%, în industria bunurilor intermediare cu 29,3%, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 29,2% şi în sectorul bunurilor de uz curent cu 0,7%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite