Afacerile în România se fac tot mai greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a coborât şapte locuri în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, „Doing Business 2012“, până pe poziţia 72 din 183.

Principala cauză a acestei „retrogradări" ar fi introducerea cazierului fiscal pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea acesteia.

„România a îngreunat pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme înainte de înregistrare", se arată în raportul lansat ieri de Banca Mondială.

Pe de altă parte însă, introducerea sistemului electronic de plăţi şi a sistemului unificat de declarare a contribuţiilor la fondul asigurărilor sociale, renunţarea la impozitul minim anual impus firmelor şi scurtarea procedurilor de insolvenţă sunt trecute ca factori pozitivi pentru mediul de afaceri din România.

În clasamentul BM, România stă cel mai bine în privinţa accesului la credite (locul 8 în lume) şi cel mai prost la tragerea de curent electric la sediul unei noi firme (locul 165), cheltuiala pentru acest serviciu fiind de şase ori mai mare decât venitul mediu anual al românilor, de 7.860 de dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite