Afacerile cu terenuri, cele mai profitabile tranzactii imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile imobiliare, in special cele cu terenuri, au continuat sa fie profitabile si anul acesta, in pofida introducerii mai multor reglementari pe piata. Eliminarea taxei de scoatere a terenurilor

Afacerile imobiliare, in special cele cu terenuri, au continuat sa fie profitabile si anul acesta, in pofida introducerii mai multor reglementari pe piata. Eliminarea taxei de scoatere a terenurilor din circuitul agricol si urmarile inundatiilor au produs cele mai semnificative efecte pe piata imobiliara. Programata initial sa intre in vigoare la 1 aprilie 2005, aplicarea noii grile de impozitare a tranzactiilor imobiliare a intrat in vigoare abia la inceputul lunii iunie, dupa doua amanari consecutive. Vazuta cel putin la nivel de declaratii oficiale ca o masura menita sa combata specula cu proprietati, impozitarea cu 10% a venitului obtinut din tranzactiile imobiliare nu a putut stopa tavalugul preturilor. Astfel ca valoarea terenurilor a crescut cu 45-50%, in timp ce apartamentele de bloc au acumulat 20-25 procente de crestere. De fapt, masura a fost implementata de Ministerul de Finante pentru a umple bugetul statului, slabit prin introducerea cotei unice de impozitare. Agentii imobiliari au protestat la vremea aceea fata de acest nou impozit, sustinand ca va fi o frana in calea afacerilor lor, dar Executivul a ramas ferm pe pozitii. De departe, terenurile au fost vedeta anului, si datorita unei masuri "salvatoare" pentru mediul imobiliar: scoaterea din circuitul agricol a terenurilor a devenit gratuita. Din acest motiv, si numarul de tranzactii cu terenuri a crescut pe masura, ca si procentele de crestere a preturilor - intre 40 si 50%.
Preturile terenurilor, luate de ape
Toata piata imobiliara a intrat intr-un regres evident in urma inundatiilor din vara. Ploile cazute in prima jumatate a lunii iulie au micsorat cu pana la 50% preturile terenurilor din zonele calamitate, in special din mediul rural. Cele mai afectate au fost terenurile din bazinele Putnei, Trotusului si Siretului, din cuprinsul judetelor Bacau, Vrancea si Galati.

Normele BNR, dure pentru piata apartamentelor de bloc
Abia ce a inceput sa circule pe piata textul noilor reglementari ale BNR de limitare a creditului in valuta, ca specialistii din domeniu au si atras atentia asupra scaderii cererii de apartamente. Este cert ca masurile au afectat cel mai tare piata apartamentelor de bloc de la periferia oraselor, care detine o pondere de peste 50% din creditul ipotecar. In schimb, piata vilelor de lux, segment care absoarbe 5-15% din totalul creditelor ipotecare, a fost mai putin lovita.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite