Afacerile se înrudesc pe zone geografice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care operează în industrii înrudite au început, de câţiva ani, să se concentreze geografic în România. Comasarea întreprinderilor în anumite zone (aşa-numitele clustere) este

Companiile care operează în industrii înrudite au început, de câţiva ani, să se concentreze geografic în România. Comasarea întreprinderilor în anumite zone (aşa-numitele clustere) este favorizată de forţa de muncă disponibilă şi de costurile acesteia, de pregătirea profesională, de costurile de transport pentru materiile prime şi, nu în ultimul rând, de dezvoltarea economică a regiunii.
Astfel, în nord-est şi în vestul ţării activează cu precădere societăţi din industria textilă, producţia de software s-a dezvoltat în clustere în Cluj, Timiş şi Bucureşti, prelucrarea lemnului în Braşov, Harghita şi Mureş, iar dezvoltarea paltformei de la Mioveni, judeţul Argeş, a atras expansiunea, în zonă, a furnizorilor de componente auto.
Efectele unei astfel de comasări nu au întârziat să apară. O primă consecinţă a fost scăderea ratei şomajului. "Dezvoltarea industriei textile în judeţul Bacău a condus la reducerea ratei şomajului prin absorbţia forţei de muncă feminine disponibilizate din alte sectoare industriale restructurate, creşterea volumului producţiei industriale, dar şi a volumului investiţiilor străine", spune prefectul Dragoş Benea. În timp însă, în aceste zone, accentul s-a deplasat spre sectorul serviciilor. De exemplu, investiţiile în software din Cluj au influenţat dezvoltarea economică, amplificând activitatea de servicii, astfel că, în momentul de faţă, peste 52% din angajaţii judeţului sunt ocupaţi în acest sector. şi în Arad, ca urmare a dezvoltării producţiei de încălţăminte, accentul este deja în curs de deplasare spre sectorul terţiar al serviciilor, care urmează să crească nivelul de trai al populaţiei şi prin alte componente decât cea a creării de noi locuri de muncă.
Concentrările economice versus parcurile industriale
La modă însă atunci când se aduce în discuţie subiectul grupării companiilor pe ramuri industriale sunt parcurile industriale. Cu toate acestea, analiştii economici susţin că, în vreme ce parcurile industriale oferă un avantaj static, în cadrul concentrărilor economice ale companiilor avantajul este dinamic, competitivitatea dezvoltându-se în interiorul acestora. Există însă şi un alt "pericol" în cazul parcurilor: "Opinia publică este greşit orientată către parcurile industriale, care eşuează, de multe ori, în afaceri imobiliare, cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul Semănătoarea", este de părere Liviu Voinea, manager în cadrul Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite