Afacerile imobiliare, tot mai riscante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscurile cu care se confruntă dezvoltatorii imobiliari cresc din cauză că încasările lor sunt în lei, în timp ce datoriile către bănci sunt în valută. De asemenea, din cauză că

Riscurile cu care se confruntă dezvoltatorii imobiliari cresc din cauză că încasările lor sunt în lei, în timp ce datoriile către bănci sunt în valută.

De asemenea, din cauză că aceste companii fac parte din categoria celor producătoare de bunuri netranzacţionabile, sunt ceva mai expuse la riscurile valutare, după cum arată Banca Naţională în ultimul său Raport asupra stabilităţii financiare, publicat ieri.

"Capacitatea lor de a obţine fluxuri de devize în condiţii adverse ar putea fi mai mică", notează BNR. Datoriile externe pe termen scurt angajate de companiile imobiliare reprezintă aproape un sfert (22%) din totalul economiei.

Sectorul imobiliar înregistrează, per ansamblu, "o importantă deteriorare a capacităţii de acoperire a serviciului datoriei", concluzionează BNR.

Dezvoltatorii au o capacitate din ce în ce mai redusă de acoperire a datoriilor

Firmele din sectorul imobiliar s-au îndatorat în valută, dar încasările acestora sunt în lei, rezultând o creştere a riscului de nerambursare a creditelor, avertizează BNR.

În ultimul său Raport asupra stabilităţii financiare, comunicat ieri, Banca Naţională a României (BNR) avertizează că riscul valutar aferent datoriei externe pe termen scurt este mare, mai ales pentru companiile fără activitate de comerţ exterior.

Dintre acestea, BNR a remarcat în primul rând companiile din sectorul imobiliar, a căror expunere valutară a ajuns la 252% din capitalurile proprii şi aproape jumătate din valoarea activelor. Datoriile externe pe termen scurt angajate de companiile imobiliare reprezintă aproape un sfert (22%) din totalul economiei.

Pe de altă parte, aceste companii fac parte din categoria celor ce produc bunuri netranzacţionabile, categorie care este, de asemenea, cea mai expusă la riscuri.

"Rata restanţelor la creditele contractate de companiile din sectoarele ce produc bunuri netranzacţionabile este mai mare decât în cazul celeilalte categorii. Capacitatea lor de a obţine fluxuri de devize în condiţii adverse ar putea fi mai mică", notează BNR.

Pondere mare a datoriei la risc

Un indicator care arată pierderea aşteptată în cazul nerambursării creditelor - datoria la risc - arată, de asemenea, destul de rău pentru sectorul imobiliar. Aici, ponderea este de 16% din totalul pe economie, în condiţiile în care stocul de credite contractat este de doar 4% din totalul creditelor către companii.

Pentru un "scenariu extrem" de nerecuperare a colateralului cu care sunt garantate datoriile companiilor către bănci, BNR estimează că datoria la risc ar fi de 4,2 miliarde de lei, în timp ce nivelul provizioanelor este de patru ori mai mic.

Soluţia: încasările mixte

Dan Ioan Popp, preşedintele companiei imobiliare Impact, ne-a declarat că riscul de incapacitate de plată poate fi evitat dacă încasările dezvoltatorului sunt mixte - şi în lei, şi în valută.

"Noi am realizat o decuplare între angajarea de credite în valută şi încasările de la clienţi, astfel că pericolul este redus. Primul şoc al riscului valutar a fost atunci când euro a scăzut de la 4 la 3,4 lei, a fost o lecţie pe care cred că marii dezvoltatori au învăţat-o destul de bine".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite