Afacerile din zonele defavorizate îşi mută sediile după beneficiile fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va avea concentrări economice importante în zonele care beneficiază până în 2010 de ajutorul de stat

Mediul de afaceri autohton ar putea înregistra, începând cu ultimele luni ale acestui an, mari migraţii ale societăţilor care îşi desfăşoară activităţile în zonele defavorizate. Specialiştii preconizează că firmele care beneficiază de facilităţile ajutorului de stat (iertarea de la plata impozitului pe profit, de exemplu) până la sfârşitul anilor 2006 şi 2008 îşi vor muta sediile sociale în zonele care au termenul de acordare a facilităţilor guvernamentale maxime până în 2009 sau 2010.
Cum vor reuşi ele să facă asta? Vor apela la un simplu "artificiu" juridic, pentru a-şi prelungi perioada de înlesnire la plata taxelor şi impozitelor cu încă doi ani. Firmele vor căuta să-şi mute sediile sociale în alte zone defavorizate, care au termenele maxime prevăzute de programul stabilit de Consiliul Concurenţei în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană.
"În România, o astfel de mişcare nu poate fi considerată ca fiind nelegală după nicio lege. Nu poţi invoca nicio lege constituţională care să susţină îngrădirea migrării într-un loc anume unde aş dori să fac afaceri", a precizat pentru Adevărul Valentin Burlacu, reprezentant al casei de avocatură Dumitraşcu&Burlacu.
Analiştii apreciază faptul că patronii vor apela la astfel de mişcări atât în ultimele luni ale acestui an, cât şi în primele luni ale anului viitor. Astfel, chiar dacă multe dintre firme îşi desfăşoară activităţile de producţie în zonele pe care urmează să le părăsească, nimic nu le va putea împiedica să îşi mute birourile, sacii de acte şi PC-urile în zonele vizate.
"Multe firme vor apela la o astfel de mutare doar de formă. Pentru că, în cazul în care firmele desfăşoară activităţi de producţie în zona ce va fi părăsită, patronilor le va fi extrem de greu să îşi monitorizeze activitatea de producţie de la o distanţă mare. Este posibil să se identifice cazuri în care noul sediu să fie folosit doar ca "paravan" în raport cu autorităţile", explică Valentin Burlacu.
Zone defavorizate cu lipici
Potrivit prevederilor Consiliului Concurenţei, societăţile care pot beneficia de înlesnire la plată a impozitului pe profit aferent investiţiilor noi sunt cele care au obţinut certificat de investitor în zone defavorizate înainte de 1 iulie 2003.
Zona care îşi va pierde cel mai repede statutul de favorizată este Turda, la sfârşitul acestui an. La finele lui 2008, vor urma zonele Brad, Valea Jiului şi Bălan. În schimb, zonele de mare căutare vor fi cele ale căror termene vor expira la sfârşitul anilor 2009-2010. Printre cele cu termen maxim anul 2009 se numără: Comăneşti, Altân, Tepe, Bucovina, Filipeşti, Ceptura, Albeni, Schela, Motru, Rovinari, Rusca Montană, Bocşa, Moldova Nouă, Baraolt, Apuseni, Nucet, Vadu Crişului, Baia Mare, Borşa-Vişeu şi Rodna. Zonele defavorizate până în 2010 sunt Copşa Mică, Cugir şi Zimnicea. Analiştii susţin că zonele care au termenul maxim admis vor căpăta o concentrare economică importantă.
Potrivit comunicatului oficial remis ziarului Adevărul, Consiliul Concurenţei precizează că societăţile comerciale care intenţionează să îşi schimbe sediul social trebuie "să se încadreze în calculul intensităţii ajutorului de stat, în considerare luându-se toate investiţiile făcute până în 15 septembrie 2004".

Domenii iertate fiscal
Consiliul Concurenţei a declarat până în prezent 32 de zone defavorizate. Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Regională a stabilit, prin Ordinul nr. 1/2000, domeniile de investiţii specifice care fac obiectul regimului de zonă defavorizată. Printre acestea se numără: agricultura, silvicultura, exploatarea forestieră, pescuitul, extracţia şi prelucrarea industrială, energia electrică şi termică, gazele şi apa, construcţiile, comerţul angro şi en-detail, reparaţiile şi întreţinerea auto, moto, produsele de uz casnic, hotelurile şi restaurantele, tranzacţiile imobiliare, activităţile de leasing, asigurările de sănătate şi sociale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite