Afacerile comercianţilor au scăzut în prima lună după integrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de luna decembrie, performanţele firmelor de retail au fost mai mici în ianuarie cu peste 20% Atât comercianţii, cât şi prestatorii de servicii au înregistrat, în prima lună

Faţă de luna decembrie, performanţele firmelor de retail au fost mai mici în ianuarie cu peste 20%

Atât comercianţii, cât şi prestatorii de servicii au înregistrat, în prima lună după integrarea României în UE, scăderi dramatice ale cifrelor de afaceri. Vânzările produselor nealimentare s-au redus cu 29,2% faţă de decembrie 2006, iar ale celor nealimentare - cu 19,7%. Din serviciile de piaţă prestate populaţiei au rezultat cifre de afaceri cu 29,7% mai mici.

O diminuare importantă s-a înregistrat şi în cazul firmelor de comerţ cu ridicata, ale căror cifre de afaceri au fost, în ianuarie, în scădere cu 20% faţă de media din decembrie 2006, potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). La polul opus se situează vânzările de produse farmaceutice şi medicale, cosmetice şi de toaletă, care au crescut - în ianuarie 2007 faţă de decembrie 2006 - cu peste 33%. De asemenea, vânzările de produse ale industriei uşoare (textile, îmbrăcăminte, încălţăminte) au crescut, în medie, cu 20,7%.

În schimb, comparativ cu luna ianuarie 2006, cifrele de afaceri au crescut pe toată linia, atât în cazul comercianţilor, cât şi pentru prestatorii de servicii.

Creşteri semnificative faţă de ianuarie 2006

Afacerile firmelor de comerţ cu amănuntul au crescut cu 23%, cel mai dinamic ritm fiind consemnat la mărfurile nealimentare (+29,7%). În cadrul acestei grupe se remarcă o creştere importantă a comerţului cu produse textile, îmbrăcăminte, încălţăminte şi articole din piele (157,5%), urmată de produsele farmaceutice, medicale, cosmetice şi de toaletă (82,4%). În perioada analizată, cifra de afaceri a firmelor din comerţul angro şi din comerţul cu carburanţi a înregistrat o creştere cu 51,6%, provenind în special de la vânzările de carburanţi pentru autovehicule (71,8%). Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei în luna ianuarie 2007 a înregistrat o cifră de afaceri cu 14,1% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2006, creştere susţinută de serviciile de spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi blănurilor (+42,1%), coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (23,6%), ca şi de performanţele agenţiilor de voiaj.

Preţurile produselor industriale au rămas pe loc

Principalele grupe de produse industriale nu au înregistrat evoluţii semnificative ale preţurilor, în ianuarie 2007 faţă de decembrie 2006. Potrivit datelor INS, preţurile producţiei industriale s-au menţinut în luna ianuarie a acestui an la un nivel apropiat celui din decembrie 2006, astfel că ritmul anual de creştere a scăzut la 10% faţă de 11,6% la finele anului 2006. Pe sectoare de activitate, preţurile produselor din industria extractivă au înregistrat în ianuarie, comparativ cu decembrie, o creştere cu 0,6%, iar cele din energie electrică şi termică, gaze şi apă cu 0,9%. Preţurile produselor din industria prelucrătoare au scăzut cu 0,1%. În schimb, faţă de prima lună a anului trecut, avansul preţurilor a fost de 14,8% în industria extractivă şi de 10% în industria prelucrătoare. Creşteri de preţuri s-au mai consemnat în sectorul energetic (+7,3%), în industria bunurilor de uz curent (+10,1%), la produsele din cadrul grupei bunurilor intermediare (+9,7%), al bunurilor de capital (+5%) şi la bunurile de folosinţă îndelungată (+3,8%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite