Aerul condiţionat va fi scutit de accize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatele s-ar putea ieftini cu 20%

Preţul aparatelor de aer condiţionat va scădea cu până la 20% începând cu 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, care prevede reducerea accizelor la acest tip de produse.
Reglementarea fiscală va determina o creştere a pieţei, care va accentua deja trendul ascendent al vânzărilor din România, explicat de specialişti prin mai mulţi factori: sistem de creditare bancar avantajos pentru populaţie, creşterea investiţiilor imobiliare, schimbări climatice caracterizate prin temperaturi ridicate. În prezent, piaţa românească a aerului condiţionat se ridică la peste 100 milioane de euro anual, acesta provenind integral din import, iar tendinţa este de creştere constantă, a declarat directorul general al Frigotehnica, Nicolae Bara.
"Piaţa înregistrează o tendinţă de creştere care ar putea să se accentueze, începând cu 2007, odată cu reducerea accizelor la importul de aparate de aer condiţionat. Ceea ce va determina o previzibilă scădere a preţurilor de vânzare şi o extindere a pieţei şi la alte categorii de clienţi, cu venituri mai mici", consideră directorul general al Asociaţiei Vânzătorilor de Electrocasnice din România (AVER), Cătălin Ghinea. "Ca tendinţă de achiziţionare, sunt preferate cele standard, cu preţuri mai scăzute", a menţionat reprezentantul AVER.

Vânzările s-au dublat în 2006
În prima jumătate a anului 2006 s-a înregistrat o dublare a vânzărilor de aparate. Cele mai mari creşteri sunt înregistrate în sezonul cald (lunile aprilie-august), dar recordul de vânzări a fost atins în luna iunie, în special partea de sud a ţării şi în Moldova, mai puţin în Transilvania sau la munte. "În momentul de faţă nu mai avem pe stoc aparate, iar la acest lucru a contribuit vremea de afară. Cred că piaţa totală este de circa 200.000 de aparate", a declarat directorul de vânzări al Romanel, Dan Cârstoveanu. Produsele care se vând pe piaţa românească provin în proporţie de 80 la sută de pe piaţa asiatică, care este în general mai ieftină decât alte pieţe. Atenţia românilor nu s-a îndreptat doar spre anumite branduri; au fost achiziţionate şi mărci cunoscute, precum cele asiatice - Panasonic, LG, Platinium, Samsung - dar şi alte mărci, precum Vortex, Delton sau Americool.
Dacă în urmă cu câţiva ani aparatele de aer condiţionat puteau fi achiziţionate cu circa 500 de euro, în prezent preţul acestora porneşte de la 220 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite