Advent iese la vânătoare în sectorul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a devenit acţionar majoritar la Centrul Medical Unirea (CMU), fondul de investiţii Advent vizează şi cumpărarea unei companii de distribuţie de medicamente. Raportat la situaţia de criză, preţul de aproximativ 40 de milioane de euro pentru 80% din CMU este unul destul de bun, susţin consultanţii din domeniul medical.

Fondul de investiţii Advent Internaţional, noul acţionar majoritar al CMU, cel mai mare lanţ intern de clinici private, mai deţine în ţara noastră şi compania farmaceutică LaborMed Pharma, precum şi producătorul de vopsele Düfa Deutek. Din acest motiv, analiştii din piaţa medicală se aşteaptă ca până la sfârşitul anului, Advent să cumpere şi o companie distribuitoare de medicamente, pentru a avea un business integrat.

„Modelul integrat este foarte eficient şi ar fi unic în România", consideră Dragoş Dinu, partener la firma de consultanţă Link Resource. Totodată, surse apropiate fondului susţin că Advent a dorit să cumpere în 2005 compania distribuitoare AD Pharma.

„Fondurile mutuale sunt destul de active în această perioadă, profită de oportunităţi. Ele vor încerca să nu scape momentul, de aceea este posibil să apară alte investiţii ale acestora. Dacă în ţările din Vest şi în SUA se vorbeşte despre ieşirea din criză, la noi abia prin 2011 vom asista la investiţii mai mari", estimează Bogdan Belciu, director general al companiei de consultanţă A.T. Kearney.

Preţ bun în vreme de criză

Referitor la faptul că Advent a cumpărat CMU în plină criză, consultanţii spun că tranzacţia estimată la 40 de milioane de euro este una de bun augur. „În alte condiţii de piaţă, valoarea tranzacţiei ar fi fost una mult mai mare", este de părere Raluca Vasilache, partener la firma de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii.

De aceeaşi părere este şi Dragoş Dinu, care spune că preţul este unul corelat la condiţiile de criză şi direct proporţional cu ultima tranzacţie de pe piaţa serviciilor medicale, când SGAM Eastern Europe a plătit, la sfârşitul lui 2009, aproximativ 20 de milioane de euro pentru 36,35% din acţiunile MedLife. „Dacă ne uităm şi la vânzarea acţiunilor MedLife, este o tranzacţie rezonabilă", a punctat Dinu.

Montero a cerut insolvenţa

Montero, unul dintre principalii distribuitori de medicamente din România, a cerut la sfârşitul săptămânii trecute insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, pentru a se putea reorganiza şi reuşi să plătească datoriile către creditori, potrivit lui Radu Tudorache, directorul general al firmei, citat de Mediafax. Montero face parte, alături de firma Tamisa, cu acelaşi obiect de activitate, din grupul NewArch Investments.

Au negociat cinci luni

Până au bătut palma, reprezentanţii CMU şi cei ai Advent Internaţional au negociat nici mai mult, nici mai puţin de cinci luni, timp în care lanţul de clinici a mai fost curtat de alţi 12 investitori.

„Am optat pentru Advent după un proces minuţios de selecţie", a declarat Wargha Enayati, directorul general şi fondatorul CMU. În cadrul tranzacţiei au vândut atât Wargha Enayati, care păstrează 20% din acţiuni, cât şi fondul de investiţii 3i, care a ieşit, în acest fel, din afacere. „Am obţi­nut un preţ de exit foarte bun, un ran­dament foar­te bun din CMU", a declarat Mihai Sfin­ţescu, directo­rul de investiţii al 3TS Capital Partners, administratorul fondului 3i.

CMU deţine 11 policlinici şi o maternitate în Bucureşti, opt clinici în ţară, o bancă de ce­lule stem şi o clinic pentru copii. Com­pania a în­registrat, anul trecut, o cifră de afaceri de aproximativ 16,5 milio­ane de euro, în creştere cu 72% faţă de 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite