Adriean Videanu: "Am anunţat din martie că vreau să renunţ!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adriean Videanu va prezenta astăzi, la ora 11.00, bilanţul activităţii sale ca ministru al Economiei. El a primit această funcţie în decembrie 2008.

Guvernul are un deficit de credibiilltate şi de imagine. Daca ar fi să analizăm performanţa Guvernului, am vedea că masurile luate de Guvern nu au fost lipsite de substanţă. Ele au contribuit la stabilitatea Romaniei. De aceea, demersul meu m-a determinat să iau această decizie.

Intenţionam să iau această decizie cu mult înainte. Am anunţat prin lunile februarie- martie din dorinţa de a mă ocupa de partid.

Nu vreau să fac un bilanţ triumfalist la minister, chiar dacă producţia industrială şi energia au fost singurele care au contribuit la stabilitate şi unde a crescut în mod constant productivitatea muncii.

Producţia industrială a crescut în primele 5 luni în termeni reali cu 5,6% seria brută şi cu 4,4% seria ajustată.

Exporturile au contribuit din plin la stabilitatea economică a României. Au crescut cu 0,3 în trimestrul II.

Masa salarială în 2009 în sectorul privat şi sectorul public a fost cam la acelaşi nivel ca în 2008.

Despre priorităţile ministerului

Reevaluarea strategiei energetice, reindustrializarea României, sprijinirea mediului de afaceri prin capitalizarea Fondului de Garantare.

Vreau să mă refer şi la noua lege care se află în curs de avizare privind strat-up-urile care se adresează tinerilor şi care pleacă de la ideea că cei care îngroaşă rândul şomerilor sunt tinerii. Legea se adresează tinerilor de până în 35 de ani.

Despre companiile energetice

Regretul meu cel mai mare a fost că nu am reuşit să înfiinţez la timp cele două companii enegretice. Vreau să atrag atenţia public: avem obligaţia de de urgenta înfiinţarea acestor două companii. Altfel, există riscuri în sistemul enegretic.

Despre Ariton

Programul de la Ministerul Economiei nu e al lui Videanu, ci al PDL şi al Guvernului, iar Ariton obligaţia să le continue. Ion Ariton nu are dosar penal. În povestea cu Petrom s-a constatat că până la urmă că nu era un deficit de stocuri, ci un excedent. De ce să îl stigmatizămpe acest om.

Despre PDL

Preşedintele PDL este Emil Boc, dar foarte important este ca cineva să conducă instituţiile partidului. Intenţionez să propun înfiinţarea  în cadrului partidului a Institutului de Studii Economice. Fundamentăm anumite propuneri. Cineva trebuie să facă aceste lucruri, să fundamenteze. 

De ce e mândru

Întrebat care este cea mai mare realizare a mandatului său: 2.000 de MW de energie regenerabilă cu avize de racord la reţea. Am stimulat Transelectrica şi am deschis uşa ministerului în fiecare dimineaţă la ora 7.

Ieri, Videanu şi-a pus mandatul de ministru la dispoziţia Partidului Demcrat Liberal, care a decis înlocuirea sa cu senatorul Ion Ariton, fost prefect de Sibiu.

Principala prioritate a lui Videanu ca ministru al Economiei a fost reorganizarea sectorului energetic românesc prin înfiinţarea a două companii energetice-gigant, care să cuprindă producătorii de energie existenţi.

De asemenea, Videanu a demarat elaborarea unei noi strategii energetice pentru următorii 20 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite