Adrian Vasilescu: “Şocurile de pe piaţa valutară provin de pe pieţele externe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa valutară este influenţată de ceea de ce întâmplă pe pieţele externe, a afirmat joi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), într-o declaraţie televizată.

Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de 4,4435 lei/euro. Cursul euro a coborât joi cu 0,28 de bani (-0,06%) faţă de ziua precedentă când BNR a afişat un curs de schimb de 4,4463 lei/euro.

"Eu cred că nu s-au schimbat foarte multe lucruri, în continuare şocurile sunt numai de provenienţă externă, nu e niciun şoc de provenienţă internă pe piaţa valutară. Poate că un singur lucru s-a întâmplat astăzi care să-i fi determinat pe investitori să vină cu ceva mai multă ofertă de valută în România. Am citit cu atenţie şi ştirile internaţionale şi ştirile interne şi ştiu că, cel puţin pentru România, un singur eveniment a contat, anume declaraţia de dimineaţă a lui Nicu Cinteză, Directorul de Supraveghere din Banca Naţională, care a spus limpede că ştirile bombă, precum informaţiile din Grecia care spun că în fiecare zi de acolo se scot bani mulţi din bănci nu afectează România în niciun fel. Şi sigur că această declaraţie a contat foarte mult", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Oficialul a precizat că moneda naţională s-a depreciat cu sub 1% în ultimele zile şi a ţinut să sublinieze că informaţia că leul s-a depreciat în câteva zile cu 6% nu este corectă.

"Nici vorbă de o depreciere a leului cu 6%, leul s-a depreciat cu 2% într-un an, nu cu 6% în câteva zile. În câteva zile s-a depreciat cu sub 1%, s-a depreciat mai mult forintul, cel mai mult zlotul şi s-a depreciat mult coroana cehă", a arătat Vasilescu.

Leul s-a apreciat şi faţă de dolarul american, BNR afişând un curs de 3,4950 lei, mai mic cu 0,37 de bani (-0,11%) faţă de cursul anunţat miercuri, respectiv 3,4987 lei. Gramul de aur a fost cotat, joi, la 173,9255 lei, în creştere cu 1,1359 lei faţă de nivelul de 172,7896 lei, afişat în şedinţa precedentă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite