Adrian Vasilescu: Tranşa a cincea de la FMI intră mâine în contul BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că tranşa a cincea din împrumutul acordat României de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) va intra mâine în rezerva Băncii Naţionale a României (BNR).

"Suma aprobată de Boardul FMI va intra miercuri în contul BNR", a spus astăzi consilierul guvernatorului BNR, citat de Agerpres.

Adrian Vasilescu a apreciat faptul că o jumătate din ultimele trei tranşe au ajuns la Trezorerie reprezintă "o excepţie în activitatea de 50 de ani a FMI", această excepţie ajungând la final odată cu cea de-a cincea tranşă, în valoare de 913 milioane de euro.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, intrarea celei de-a cincea tranşe în rezerva valutară a BNR "va creşte încrederea investitorilor străini în economia românească, în certitudinea că România nu va intra în încetare de plăţi".

Totodată, banii de la FMI vor întări rezerva Băncii Centrale, din care se fac plăţile pentru datoria externă.

Adrian Vasilescu a mai spus că noua tranşă va întări poziţia Băncii Naţionale pe piaţa valutară.

Board-ul FMI a aprobat, în 2 iulie, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro.

FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială au hotărât anul trecut să ofere României un împrumut în cuantum de 20 de miliarde de dolari. Până acum, ţara noastră a primit patru tranşe de la FMI, în valoare totală de 9,3 miliarde de euro, de la Uniunea Europeană au venit 2,5 miliarde, iar de la Banca Mondială, 300 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite