Adrian Vasilescu: Reîntregirea salariilor şi reducerea CAS-ului nu se pot face deodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reîntregirea salariilor şi scăderea CAS-ului sunt două măsuri care nu se pot lua concomitent pentru că ar reprezenta un efort prea mare pentru bugetul statului, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale. Totuşi, o reducere a CAS-ului se impune, pentru că ar crea mai multe locuri de muncă, a mai declarat Vasilescu.

"Concomitent nu se poate, ar fi un efort prea mare pentru buget. Cu ochiul liber se vede asta, e ori, ori. Cred, totuşi, că ar fi mai uşor pentru buget să treacă la reîntregirea salariilor.(...)Scăderea CAS-ului este un lucru complicat şi nu cred că este timp de făcut calcule pentru asta. La reîntregirea salariilor, efectele sunt foarte clare", a declarat Adrian Vasilescu, aseară, la TVR Info.

Consilierul guvernatorului BNR a recunoscut se impune o reducere a contribuţiei pentru asigurările sociale (CAS), pentru că acest lucru ar crea locuri de muncă şi ar conduce la o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte fiscalitatea.

În mesajul adresat miercuri Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este de datoria lui şi a parlamentarilor de a "reîntregi" salariile bugetarilor până la 1 iunie. Preşedintele a declarat în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV, că reducerea CAS-ului este îndreptăţită, dar dacă ar fi aplicată, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

Pe de altă parte, co-preşedintele USL Victor Ponta a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că creşterea cu 16% a salariilor este "o păcăleală" şi că, chiar dacă salariile bugetarilor vor fi "reîntregite" începând cu 1 iunie, acestea vor fi din nou tăiate în 2013, din cauza lipsei de fonduri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite