Adrian Vasilescu: Legislativul vrea să ia din rezerva BNR pentru a finanţa deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul guvernatorului Bănci Naţionale, Adrian Vasilescu, a respins la Rtv posibilitatea ca băncile străine să renunţe la expunerea pe piaţa din România. Acesta a precizat că şi în perioada următoare marile împrumuturi de pe piaţa vor fi luate tot de stat.

"Noi avem în bănci cam 100 de miliarde de lei, Astea sunt depunerile populaţiei în bănci. De aceşti bani nu se atinge nimeni", a declarat Adrain Vasilescu la RTv.

Potrivit acestuia, expunerea băncilor străine în România ajunge la 7,3 miliarde euro.

"Sunt împrumuturile date de băncile-mamă. Aceşti bani sunt aici şi împrumută Ministerul de Finanţe ca să plătească salarii. Ei (băncile-mamă, n.r) nu pot retrage decât cinci puncte procentuale", a declarat Vasilescu.

Vasilescu a precizat că în acest moment situaţia în piaţa este una de tatonare.

"Băncile se uită la stat ca să vadă ce va face statul în viitor, statul se uită la bănci ca să vadă ce vor face băncile. E o perioadă de tatonare. Dar statul ştie că piaţa interbancară este plină de bani. Marile împrumuturi vor fi luate tot de stat", a declarat acesta.

În ceea ce priveşte creşterea TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% a 24%, consilierul guvernatorului BNR a declarat că această decizie va duce la creşterea inflaţiei.

"Avem inflaţie prin decizie fiscală. Avem un şoc inflaţionist prin decizie fiscală. Am avut unul şi în ianuarie", a declarat acesta. Vasilescu a preciazt că anticipează o undă de şoc a acestei decizii, care să se traducă prin creşteri de preţuri şi în domeniile care nu achită TVA.

În ceea ce priveşte declanşarea procedurii de infringement în urma deciziei Guvernului de a tăria cu 25% salariile de la Banca Naţională, Vasilescu a evitat să ofere un răspuns clar, precizând, însă, că "în niciun fel BNR nu trebuie să fiananţeze deficitul bugetar".

Consilierul guvernatorului Mugur Isărescu a declarat că Legislativul vrea să folosească o parte din rezerva de valută şi de aur a Băncii Naţionale pentru finanţarea deficitului bugetar.

"Există o iniţiativă legislativă prin care se urmăreşte acoperirea deficitului bugetar cu ajutorul rezervei valutare a Băncii Naţionale", a declarat la Realitatea TV Adrian Vasilescu.

"O astfel de măsură este imposibilă în condiţiile în care Parlamentul nu va lua şi o altă decizie: ieşirea din Uniunea Europeană", a precizat oficialul BNR, atrăgând atenţia că Tratatul Uniunii Europene interzice utilizarea resurselor băncilor centrale pentru finanţarea statelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite