Adrian Nastase cere reducerea dobanzilor la credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argumentul adus de seful Guvernului: scaderea inflatiei, care nu mai justifica nivelul actual al dobanzilor

Solicitarea ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, adresata bancilor in urma cu doua zile, de a reduce dobanzile la credite a fost reluata ieri si de seful Guvernului. Profitand de prezenta unor bancheri la o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Adrian Nastase le-a cerut acestora sa ofere "credite mai ieftine", sustinand ca actualul nivel al dobanzilor nu este justificat. "Creditul este foarte important si sunt convins ca, in perioada urmatoare, tinand seama de nivelul inflatiei, care scade in permanenta, anul acesta speram sa fie 9%, dobanzile vor scadea. Ma adresez reprezentantilor bancilor comerciale, spunandu-le ca un nivel de peste 20% sau chiar 30% (al dobanzilor - n.n.) in anumite zone, poate fi sustinut tot mai greu. Sper ca bancherii prezenti azi aici sa inteleaga acest mesaj, iar noi toti sa intelegem ca un credit mai ieftin trebuie sa ne ajute sa facem investitii, nu doar sa importam mai mult. Un mecanism puternic si care sa nu duca la cresterea deficitului de cont curent presupune ca impreuna sa construim acest sistem prin care creditele mai ieftine sa ne ajute sa facem investitii si sa crestem cererea interna pe baza productiei interne, si nu a unor importuri suplimentare", a explicat primul-ministru. Argumentul inflatiei scazute a fost folosit si de ministrul Tanasescu, care este de parere ca bancile ar trebui sa mai umble si la diferenta dintre dobanzile pentru depozite si cele pentru credite.
Vorbele premierului nu pot misca piata
Bancherii asteapta un semnal de la BNR si Finante inainte de a reduce dobanzile
Bancherii asteapta un semnal de la Banca Nationala si Ministerul Finantelor inainte de a reduce dobanzile. Aceasta este replica data de reprezentantii sistemului bancar solicitarilor premierului Adrian Nastase si ale ministrului Finantelor privind scaderea dobanzilor la credite.
Bogdan Baltazar, presedinte CA al BRD-SocGen:
Primul-ministru nu poate comanda bancilor comerciale
Ca si interventia recenta a ministrului Finantelor Tanasescu, preocuparea primului-ministru mi se pare in principiu corecta. Trebuie insa sa tinem seama de faptul ca mai e destul de mult pana sa putem inregistra o inflatie de 9 la suta pe o perioada mai lunga de timp. Din punctul de vedere al unui premier intr-un an electoral, in care vrea sa inregistreze o crestere economica, mi se pare o preocupare legitima. El nu poate insa comanda bancilor comerciale. Noi vom ramane atenti la semnalele BNR si daca banca centrala va umbla la dobanda de interventie (situata acum la 21,25 la suta) ne vom alinia si vom modifica atat dobanzile la depozite, cat si pe cele la credite, dar nu inainte de a ne face toate calculele necesare. Faptul ca BNR nu s-a atins de aceasta dobanda arata ca aceasta supravegheaza cu o anumita ingrijorare supraincalzirea economiei. Trebuie spus insa ca sunt mai multi factori ce contribuie la mentinerea dobanzilor la nivelul actual. In primul rand, dobanzile la credite depind de sumele ce trebuie bonificate clientilor pentru resursele atrase. Noi platim intre 19 si 21,5 la suta pentru sumele atrase (la depozite) si dam credite cu 26 -28 la suta. Dobanzile de 30 la suta sunt doar cele pe descoperit de cont (pentru creditele pe card). Un alt factor ce contribuie la nivelul actual al dobanzilor il reprezinta rezervele minime obligatorii (RMO - cat la suta din sumele in lei si valuta atrase de banci trebuie depuse la BNR). Daca nivelul actual al RMO scade - de la 18 la suta pentru cele in lei si 25 la suta la valuta cat este in prezent - vom scadea cu 2-3 puncte procentuale din dobanzi cu ochii inchisi. In conditiile actuale, cu toate costurile bancilor, dobanzile sunt la un nivel corect, care insumeaza costurile mele - inclusiv cele pentru investitii - si riscul din piata.
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor:
Mai intai sa scada dobanda de interventie si cea la titlurile de stat
Solicitarea este fireasca in conditiile in care avem o tinta de inflatie de o cifra. Dar semnalul trebuie dat de Banca Nationala si Ministerul Finantelor prin reducerea dobanzii oferite la depozitele atrase de la banci, adica a dobanzii de interventie, si a dobanzii la titlurile de stat. Atunci bancile vor face automat pasul urmator si vor reduce la randul lor dobanzile.
Consilierul BNR Adrian Vasilescu:
BNR tine sus dobanda pentru ca bancile sa faca la fel cu dobanzile la depozite
Declaratia ministrului de Finante are o tinta precisa: bancile comerciale. Este o solicitare adresata acestora, dar bancile o judeca in functie de propriile interese. Fiecare banca isi face politica ei. BNR discuta de mai multa vreme aceasta chestiune, dar nici ea nu le poate spune bancilor ce sa faca cu dobanzile. Mesajul nu se refera insa la dobanda de interventie a BNR. Ea a fost pastrata la acest nivel pentru un singur motiv: sa stimuleze bancile sa tina si ele sus dobanda pasiva (dobanda la depozite) pentru a determina cresterea economisirii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite