Administratorii de pensii private spun că amenzile nu sunt corecte, deşi admit că au încălcat legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii fondurilor de pensii private spun că amenzile primite de la Consiliul Concurenţei nu sunt corecte atât timp cât activitatea lor pe această piaţă nu a prejudiciat în niciun fel clienţii.

„Faptul că doi administratori şi-au împărţit în mod egal clienţii - care au optat pentru ambele fonduri - a avantajat mai mult populaţia decât dacă aceştia ar fi fost repartizaţi aleatoriu", au spus surse oficiale din domeniu.

Potrivit acestora, deşi legea pensiilor spune că această împărţire trebuie să fie aleatorie, există un proiect de norme de aplicare care dovedeşte că împărţirea în mod egal e mai eficientă, dar nu este reglementat printr-un act normativ.

Un număr de 14 administratori de pensii private au primit, marţi, sancţiuni de 1,2 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei, pentru încălcarea legii pensiilor prin înţelegere.

Concret, administratorii fondurilor de pensii şi-au împârţit clienţii care au optat pentru mai multe fonduri, deşi legea spune că acest lucru trebuie făcut aleatoriu, pe principiul loteriei.

"Această înţelegere s-a făcut cu ştiinţa reglementatorului pieţei, astfel că baza de calcul a amenzilor a fost mai mică", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

A doua parte a investigaţiei se va finaliza în câteva luni şi vizează înţelegerea între o parte dintre administratori de a aplica comisionul maxim de administrare de 2,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite