Administratorii bancilor in faliment nu au pus la bataie averea proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mijlocul acestei luni va fi judecat recursul partii romane la hotararea judecatoreasca pentru ca dosarul cu principalii actionari ai BTR sa se judece in alta tara. Mai putin de un sfert din

La mijlocul acestei luni va fi judecat recursul partii romane la hotararea judecatoreasca pentru ca dosarul cu principalii actionari ai BTR sa se judece in alta tara. Mai putin de un sfert din paguba produsa de bancile in faliment a fost recuperata pana in prezent. La Banca TurcoRomana au trecut deja trei ani si marii debitori Bayndir Holding AS si Bayndir Insaat Turism nu dau nici un semn ca ar dori sasi acopere datoria de peste 58 milioane USD si 11 milioane euro. In 15 septembrie va fi judecat recursul partii romane la hotararea judecatoreasca pronuntata in luna martie 2005. "Prin recurs se va combate faptul ca instantele romane nu sunt competente sa rezolve litigiul cu firmele turcesti care sunt principalii actionari ai BTR si ca procesul ar trebui sa se desfasoare intro alta tara. Abia dupa aceea procesul va incepe sa se judece pe fond, in conditiile in care termenele in instanta sunt fixate din sase in sase luni", declara pentru Adevarul Alexandru Matei, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, lichidator judiciar al BTR.
Mii de dosare zac in instana
Dupa aproape zece ani de la primul faliment bancar, nici unul dintre administatorii implicati nu a raspuns cu averea proprie pentru prejudiciile aduse. Legea 64/1995 si Legea 83/1998 prevad ca judecatorul sindic si respectiv tribunalul pot decide ca o parte din pasivul bancii, ajunsa in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere administratori, directori, cenzori daca acestia au contribuit la faliment. Cei vizati au formulat contestatii sau au recurs la diverse modalitati de a scapa. Spre exemplu, sotia si copiii lui Marcel Ivan, fostul presedinte al Credit Bank, decedat intre timp, au refuzat dezbaterea succesiunii tocmai pentru a nu raspunde cu averea proprie. Emil Munteanu, fostul director al Sucursalei Deva, si Vasile Munteanu, director juridic al Credit Bank, siau instrainat toata averea astfel incat lichidatorul nu mai are nimic de executat. "La Banca Internationala a Religiilor, in peste 80 de dosare penale la adresa conducerii sau a unor functionari din banca, inca nu au inceput actiunile penale", precizeaza Mihail Iovu, reprezentant al societatii lichidatoare Moore Stephens RVA. Nici cu debitorii semnificativi lucrurile nu stau mai bine. "De la Sever Muresan, unul dintre marii debitori ai Credit Bank, din datoria de 95 miliarde lei vechi, abia au fost recuperate 17 miliarde, prin executarea silita a unor garantii aduse la creditele luate de acesta. Au fost vandute astfel vila sa din strada Titeica si un apartament din centrul civic din Bucuresti. In diverse stadii ale executarii silite se afla alte 89 apartamente ale acestuia", informeaza lichidatorul Niculae Balan. In ritmul de pana acum, lichidarea unora dintre bancile in faliment ar mai putea dura cativa ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite