Adio creditelor obţinute pe baza adeverinţelor de venit "mincinoase"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere legislativă a băncii centrale prevede ca doar cei care justifică majorările salariale să poată accesa împrumuturi mai mari Băncile ar putea calcula gradul de îndatorare

O propunere legislativă a băncii centrale prevede ca doar cei care justifică majorările salariale să poată accesa împrumuturi mai mari

Băncile ar putea calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior.

Dacă până în prezent, salariaţii puteau accesa credite numai pe baza adeverinţelor de la locul de muncă sau alte documente, băncile vor fi obligate să analizeze capacitatea de rambursare a clienţilor şi pe baza veniturilor declarate la Fisc.

BNR vrea practici de creditare sănătoase

Mai exact, va fi luat în calculul gradului de îndatorare un nivel al veniturilor certe permanente ce nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel declarat fiscal în anul anterior. Concret, doar cei care pot proba continuitatea veniturilor pot lua un credit mai mare.

"Acest proiect a pornit de la constatarea faptului că unii angajatori majorau salariile angajaţilor pe câteva luni, pentru ca aceştia să poată lua un credit de valoare mai mare", ne-a declarat Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al BNR. Practic, acest proiect vine în sprijinul clienţilor, care se împrumutau folosind adeverinţe cu salarii "umflate" de angajator şi care apoi ajungeau în imposibilitatea de a-şi achita ratele.

Analiştii consideră că adoptarea unor măsuri administrative de acest gen contribuie la întărirea politicii monetare. "Cred că atunci când BNR va intenţiona să-şi înăsprească politica monetară nu va mai acţiona doar asupra dobânzii sau a rezervelor, ci va lua măsuri administrative, cum este şi aceasta. Nu este exclus să fie adoptată şi o normă privind creditarea în monede exotice", este de părere Lucian Anghel, economist-şef al BCR.

Informare asupra scenariilor pesimiste

Mai mult, pentru a descuraja împrumutul peste măsură, proiectul BNR va impune băncilor şi emiterea, pe lângă scadenţarul obişnuit, a unuia cu un "scenariu pesimist". Mai exact, clientul va afla valoarea ratelor pe care ar trebui să le achite pe perioada derulării creditului în cele mai nefavorabile scenarii care ar putea afecta piaţa bancară.

"Împrumutătorii vor informa clientul şi îi vor pune la dispoziţie, înainte de semnarea contractului de credit, două scadenţare, în monedă naţională, ale sumelor totale de plată aferente creditului solicitat, unul întocmit luând în considerare condiţiile avute în vedere pentru semnarea contractului de credit şi unul luând în considerare modificările ce pot surveni, precum şi evoluţia gradului de îndatorare pentru cele două situaţii", se arată în documentul băncii centrale.

BNR propune ca băncile să evalueze consecinţele deteriorării condiţiilor din piaţă printr-o analiză a riscului pe baza informaţiilor anterioare, pe cel puţin 18 luni, utilizând cea mai ridicată rată a dobânzii, după caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei naţionale şi cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de instituţia de credit.

Proiectul, care vizează băncile şi instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special, se află în dezbatere publică, iar banca centrală aşteaptă observaţii şi comentarii până în data de 16 iulie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite