Aderarea la Uniunea Europeană impune modificări de taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele schimbări în materie de fiscalitate vor da bătăi de cap contabililor

venitului din dividende, de cel puţin doi ani, minimum 15% din capitalul social al firmei aflate în Uniunea Europeană.
Firmele cu filiale în UE, avantajate de legislaţie
După aderare, sunt de asemenea neimpozabile şi dividendele primite de o firmă românească, prin intermediul sediului său permanent aflat într-un stat membru. Societatea din România trebuie însă să îndeplinească aceleaşi condiţii amintite mai sus.
Modificarea legislaţiei privind impozitarea veniturilor din dividende simplifică activitatea atât a companiilor româneşti, cât şi a celor străine. Avantajate vor fi, din start, companiile româneşti care au deja filiale în statele membre, prevederea legislativă vizând investiţiile pe termen lung. Includerea în legislaţia autohtonă a prevederii privind neimpozitarea veniturilor din dividende obţinute de firmele româneşti care au filiale într-un stat membru este în conformitate cu procedurile europene în materie.
Firmele înregistrate ca plătitoare de TVA care vor importa, după 1 ianuarie 2007, din ţări extracomunitare nu vor mai plăti în vamă taxa pe valoare adăugată, aşa cum este în prezent. Acele persoane care nu sunt însă înregistrate ca plătitoare de TVA vor achita TVA-ul aferent mărfurilor importate, acestea fiind considerate consumatori finali. Scutirea de la plata în vamă a TVA reprezintă o facilitate care va duce, implicit, la încurajarea investiţiilor străine. În acest moment, firmele plătesc în vamă TVA-ul aferent importului, urmând să ca suma să i se ramburseze de către Ministerul Finanţelor, după depunerea decontului de TVA. În toată această perioadă, care poate să dureze chiar şi până la câteva luni, banii firmei erau blocaţi. Introducerea de la 1 ianuarie 2007 a acestei măsuri simplificate este prevăzută în articolul 157, titlul VI din Codul Fiscal.
Toţi contribuabilii plătitori de TVA vor preda, obligatoriu, până la sfârşitul acestei luni, certificatele vechi de înregistrare şi le vor primi pe cele valabile în 2007. Modificarea constă în înlocuirea prefixului "R" cu formula "RO", recunoscută în toate ţările membre. Noile certificate se pot obţine de la Administraţiile Finanţelor Publice, pe raza cărora activează firmele.
Se schimbă formularul pentru decontul de TVA
De anul viitor vor fi totodată obligate să se înregistreze ca plătitori de TVA şi organizaţiile fără scop patrimonial, dacă acestea doresc să facă achiziţii ori livrări în Uniunea Europeană.
De anul viitor, contribuabilii vor depune deconturi de TVA şi pentru achiziţiile intracomunitare, inclusiv pentru cele care includ achiziţiile de mijloace de transport noi sau de produse accizabile. Modelul şi conţinutul formularelor "Decont de taxă pe valoarea adăugată" şi "Decont special de taxă pe valoarea adăugată" au fost deja aprobate şi se află pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Adminstrare Fiscală. Potrivit reglementărilor în domeniul taxei pe valoare adăugată, ce vor fi aplicate începând de anul viitor, sfera operaţiunilor pentru care contribuabilii au obligaţia să depună decont special pe TVA a fost extinsă şi pentru achiziţiile intracomunitare, inclusiv cumpărările de mijloace de transport noi sau de produse accizabile. Noile formulare vor fi utilizate odată cu declararea obligaţiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2007.
Cine este obligat să se înregistreze ca plătitor de TVA
Acele persoane care realizează activităţi economice sau prestări servicii în mod independent, adică în afara salariului, şi ale căror venituri depăşesc, anual, plafonul de 35.000 de euro trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA. Altfel, li se vor calcula penalizări la sumele datorate şi neachitate către bugetul statului. În acest moment, plafonul respectiv este de 2 miliarde de lei vechi. Acei contribuabili care, spre exemplu, au depăşit în acest an nivelul veniturilor realizate de 2 miliarde de lei şi s-au înregistrat ca plătitor de TVA vor rămâne astfel înregistraţi şi în 2007, chiar dacă, în decursul anului viitor, veniturile realizate nu vor sări de plafonul de 35.000 de euro.

Scad taxele vamale la electronice şi electrocasnice
Taxele vamale la importurile de electronice şi electrocasnice care vin din afara ţărilor europene vor scădea la majoritatea produselor. Reculul preţului final ar urma să fie evident pe partea de electronice, în special la DVD-playere şi televizoare, fie ele cu plasmă sau LCD, sector în care retailerii se aşteaptă ca vânzările să explodeze.
* În prezent, aceste produse importate din Asia sunt taxate în vamă cu 42%, în timp ce UE are o taxă de 13,9% la DVD-playere şi, respectiv, de 14% la televizoare. Camerele video sunt în prezent taxate cu 8%, în timp ce ţările din Uniunea Europeană importă aceleaşi produse taxate doar cu 1,2%. * În ceea ce priveşte produsele albe, în speţă cuptoare cu microunde şi aparate de aer condiţionat, taxa vamală ar putea să scadă la 5% şi, respectiv, 2,7%, în condiţiile în care în prezent acestea sunt între 25 şi 35%.* Importurile de frigidere, maşini de spălat şi roboţi de bucătărie din alte ţări decât cele ale Uniunii Europene au un regim vamal de 20%, în timp ce o ţară integrată aplică o taxă care variază între 1,5% şi 3%.
Taxa verde se va face simţită din martie
Preţul final al produselor electronice şi electrocasnice urmează să fie afectat şi de aşa-numita taxă verde. Practic, scăderea taxelor vamale va fi anulată în unele cazuri de introducerea acestei taxe. În funcţie de greutatea aparatelor, taxa verde, a cărei valoare va trebui să fie afişată la raft în dreptul fiecărui produs, şi care se aplică pentru reciclarea aparatelor şi echipamentelor electronice, variază între 3 şi 10 euro pentru echipamentele IT&C şi electronicele de consum. Estimările nu se pot face decât raportându-ne la valorile aplicate în UE. Taxa verde nu se va face simţită mai devreme de luna martie 2007, pentru că trebuie mai întâi să fie promovată legea care reglementează taxele ecologice. (Irina Bolboacă)

Valoarea taxei verzi aplicate în UE:
PC-ul - 10 euro
Laptopul - 8 euro
Monitoare şi televizoare - 6 euro
Imprimante - 3 euro

Se introduc noi accize, se elimină altele
Potrivit Codului Fiscal, accizele au fost stabilite pentru perioada 2007-2010, conform unui calendar convenit iniţal cu Uniunea Euroepană. Astfel, în afara accizelor deja cunoscute şi valabile de câţiva ani în cazul ţigărilor, carburanţilor sau alcoolului, de anul viitor se introduc accize şi la cărbune sau cocs, spre exemplu, în timp ce vor fi eliminate taxele de acest tip prevăzute pentru autoturisme şi autoturismele de teren. Totodată, agenţii economici care achiziţionează din statele membre produse supuse accizelor nearmonizate sunt obligaţi să se înregistreze la autoritatea fiscală competentă. În cazul accizelor pentru produsele energetice s-a stabilit pentru perioada 2007-2010 un calendar al majorărilor care prevede anumite perioade de tranziţie, negociate cu reprezentanţii Comisiei Europene. (D.Banzea)

Noi cote de impunere pentru microîntreprinderi
În acest moment, microîntreprinderea este acea persoană juridică care are înscrisă în obiectul de activitate producţia de bunuri materiale, prestarea de servicii şi/sau comerţul, are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv, iar capitalul social este deţinut de persoane, altele decâ statul, autorităţile locale şi instituţiile publice. Cota de impunere a veniturilor microîntreprinderilor este în acest an de 3%, nivel similar cu cel din 2005, dar dublu faţă de 2004. Din 2007 însă, microîntreprinderea nu va mai putea realiza venituri din consultanţă şi management în proporţie de peste 50% din veniturile totale. Totodată, s-a introdus excepţia privind plata impozitului pe profit în cursul anului curent, în cazul în care microîntreprinderea depăşeşte limita de 100.000 de euro. (D.B.)

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite