Aderarea la UE aduce cu 10% mai mulţi turişti străini în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, hotelierii şi operatorii de pensiuni s-au bazat pe turismul de afaceri Aderarea la Uniunea Europeană va genera intensificarea activităţii turistice din România, apreciază

Până acum, hotelierii şi operatorii de pensiuni s-au bazat pe turismul de afaceri

Aderarea la Uniunea Europeană va genera intensificarea activităţii turistice din România, apreciază Federaţia Patronatelor din Turism (FPTR). În primul rând, este de aşteptat ca în ţara noastră să sosească mai mulţi turişti din statele membre, creşterea estimată fiind de cel puţin 10% anul acesta faţă de 2006. "Studiile specialiştilor arată că în ţările UE activitatea turistică o să crească, atât în ceea ce priveşte numărul turiştilor, cât şi al locaţiilor vizitate, cu circa 5-7% în acest an. Apreciem că în România, în 2007, vom avea o majorare a numărului de turişti străini de 10-11% faţă de 2006", a declarat, pentru Adevărul, Daniel Vasilescu, preşedintele FPTR. Acesta a explicat că multă vreme România a constituit pentru europeni, şi nu numai, o "curiozitate", pe fondul ştirilor contradictorii şi a imaginii proaste.

În ultimii 2-3 ani, odată cu apropierea aderării, tot mai multe companii şi-au stabilit subsidiare la nivel local. În acest context, investiţiile în unităţi de cazare, care să ofere un loc de şedere numărului de expaţi tot mai mari stabiliţi în România sau oamenilor de afaceri aflaţi în tranzit, au devenit o prioritate. Mai mult, se aşteaptă ca industria ospitalităţii să "absoarbă" circa un miliard de euro până în 2010.

Turismul rural, lozul câştigător

Jucătorii din turism, însă, fac tot posibilul să atragă străinii şi în scop turistic la nivel local, nu doar pentru business. "Contăm pe faptul că turiştii străini vor depăşi reţinerile manifestate până acum şi vor veni în România", mai spune Vasilescu, care apreciază că la mare căutare va fi turismul rural. De altfel, această ramură a turismului a cunoscut o dezvoltare de amploare în ultimii ani. În unele zone, precum în regiunea Rucăr-Bran-Moeciu sunt funcţionale peste 500 de pensiuni. Dintre acestea, multe s-au orientat spre zona turismului de afaceri, care le asigură un grad de ocupare care tinde spre 100% spre finele săptămânii, chiar şi în această perioadă a anului. Cererea în creştere pe respectivul segment a permis întreprinzătorilor să se dezvolte, exemple în acest sens fiind cele ale vilei Bran, a pensiunii Niculina şi La Mogan sau a pensiunii Podu Turcului, toate în regiunea Bran-Moeciu. Turismul de business a dus la apariţia primului hotel destinat exclusiv corporaţiilor, complexul Aqvila, situat în Rucăr, care a necesitat investiţii de circa 5 milioane de euro. O altă unitate de cazare, hotelul de trei stele La Dolce Vita a fost inaugurată recent la Bran, oferta orientându-se cu precădere tot spre segmentul companiilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite