Aderarea la UE nu ne ieftineşte îmbrăcămintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diminuarea taxelor ca urmare a aplicării tarifului vamal european de la 1 ianuarie 2007 creează condiţiile ieftinirii materiilor prime pentru textiliştii autohtoni. În aceste condiţii, normal ar

Diminuarea taxelor ca urmare a aplicării tarifului vamal european de la 1 ianuarie 2007 creează condiţiile ieftinirii materiilor prime pentru textiliştii autohtoni. În aceste condiţii, normal ar fi să se producă reduceri importante de preţ la îmbrăcămintea şi încălţămintea din producţia internă. Însă, companiile autohtone spun că presiunile de creştere a salariilor din această ramură nu vor putea face posibile reduceri consistente ale costurilor de achiziţie.
Preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS), Maria Grapini, a declarat, pentru Adevărul, că aplicarea legislaţiei comunitare presupune reducerea taxelor vamale la importul de materii prime. Aceasta recunoaşte că situaţia ar trebui să conducă la reducerea preţurilor anumitor produse de fabricaţie internă. "Unele produse ar trebui să se ieftinească, dar nu va fi aşa, pentru că producătorii din ramura industriei uşoare sunt obligaţi să majoreze salariile angajaţilor", declară oficialul FEPAIUS.
2007, anul falimentelor în masă?
Situaţia va fi cu atât mai delicată pentru fabricanţii români cu cât deschiderea pieţelor anunţă intensificarea concurenţei din partea marilor producători europeni. "Anul viitor vom asista la o scădere a volumului vânzărilor produselor autohtone şi este posibil să asistăm şi la dispariţia multora dintre fabricile de confecţii, mai ales a microîntreprinderilor. E vorba de mii de astfel de firme", a mai opinat Maria Grapini. Recent, oficialul Federaţiei Patronale decalara că o scădere de 40% a activităţii din industria textilă, în 2007, este un pronostic optimist, în condiţiile actuale. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România va importa mai puţine haine şi pantofi din China, ca urmare a impunerii anumitor limite maxime pentru importurile chinezeşti, ca măsură de protecţie împotriva avalanşei de mărfuri ieftine. Segmentul rămas liber ar trebui să fie acoperit, măcar în parte, de mărfurile autohtone. După aderare, România va fi obligată să renunţe la toate acordurile de liber schimb pe care le are în prezent şi la regimurile preferenţiale de taxe convenite cu diferite ţări, dar va beneficia de regimul preferenţial cu ţările care au acorduri semnate cu UE. Astfel se aşteptată o scumpire a importurilor din Moldova, Turcia, Israel, China, Japonia, Rusia, fostul spaţiu sovietic şi SUA. Pe de altă parte, exportatorii români în aceste state pot avea de suferit, din cauza măsurilor protecţioniste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite